Buurt rond begijnhof krijgt serviceflats en meer exporuimte

Print
Buurt rond begijnhof krijgt  serviceflats en meer exporuimte

Buurt rond begijnhof krijgt serviceflats en meer exporuimte

Hasselt - Kunstencentrum Z33 wordt groter en er komen 25 serviceflats voor bejaarden. Beide projecten moeten de hoek tussen de Bonnefantenstraat, de Zuivelmarkt en het Begijnhof nieuw leven inblazen. Hoe alles eruit zal zien wordt bepaald door een architectuurwedstrijd. De bouwwerken gaan van start na de zomer van volgend jaar.
De stad Hasselt, de provincie en het bisdom gaan samenwerken voor dit project. “Zowel een gedeelte van de uitbreiding van Z33 als de bouw van de serviceflats gebeurt grotendeels op grond van het bisdom”, zegt burgemeester Herman Reynders. “Daar staan nu de gebouwen waar vooral de bestuursorganen van het vrij onderwijs in Limburg zetelen. Die krijgen op termijn een andere locatie. Uiteraard moet rekening gehouden worden met zowel de erfgoedwaarde van het Begijnhof als met de bestaande inrichting van Z33.”
Met de nieuwe serviceflats -minstens 25 stuks- breidt de vzw Bejaardenzorg Grauwzusters Limburg het bestaande aanbod in Hasselt verder uit onder de noemer ‘wonen aan het begijnhof’. De flats krijgen een gemiddelde oppervlakte van 55 vierkante meter, maar er zullen ook grotere flats beschikbaar zijn. Daarnaast voorziet het project ook een polyvalente zaal en wordt een ondergrondse parking onderzocht.
Ook voor Z33 is er een bouwprogramma. Dat moet straks leiden tot 500m2 aan exporuimte met een hoogte van 4 tot 5 meter en opdeelbaar in verschillende lokalen. Opvallend is ook de indrukwekkende inkomhal, tot 12 meter hoog, op de hoek van de Zuivelmarkt en de Paardsdemerstraat. Mogelijk wordt die inkomhal, via een publieksstraat, doorgetrokken tot in de begijnhoftuin. Deze nieuwe hal moet ook de drempel verlagen voor bezoekers van Hasselt om Z33 te bezoeken. “Het belang van Z 33 voor Hasselt groeit elke dag”, meent burgemeester Reynders. “In het buitenland benijdt men ons dit kunstencentrum.”

Dirk JACOBS

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio