Vakantie

Champagneweekend 'onder' mannen

Print
Champagneweekend 'onder' mannen

Champagneweekend 'onder' mannen

Ook mannen houden van champagne. De Champagnestreek, op slechts een 300-tal kilometer van Antwerpen, vormt daarom een ideale bestemming voor een mannenweekend. Wie dat tijdens het tweede weekend van december doet, kan niet alleen een voorraad bubbels voor vrouwlief en de feestdagen inslaan, maar ook genieten van vuurwerk, parades en champagne in Epernay, waar de negende Habits de Lumière plaatsvinden.

Vlamingen die in het najaar een weekend in de Champagnestreek plannen, merken snel dat ze niet de enigen zijn. Vele landgenoten kiezen ervoor om zelf op zoek te gaan naar de beste wijnen en aan huis bij de champagneboeren voor te proeven.

Zo’n mannenweekend - het kan uiteraard ook in gemengd gezelschap - bereid je het best goed voor. Het zou zonde zijn om in de Champagnestreek rond te toeren, zonder een bezoek te kunnen brengen aan enkele wijnbouwers. Maar de meeste producenten verlangen wel een bericht vooraf. De grote champagnehuizen liggen in Reims of Epernay, maar een bezoek aan enkele kleine wijnbouwers is minstens even interessant. Vele producenten hebben een eigen website, zodat een avondje surfen op het internet al volstaat om een weekendprogramma te vullen. Sommige wijnbouwers bieden ook logies aan. Dat is vaak heel betaalbaar en biedt het voordeel dat je uitgebreid kan proeven, zonder dat je nadien nog achter het stuur moet kruipen.

Champagne wordt meestal gemaakt van een mengeling van drie druivensoorten: chardonnay, pinot noir en pinot meunier. Als alleen de witte wijndruif chardonnay wordt gebruikt, spreken we van een blanc de blancs. Naar verluidt houden vooral Vlamingen van deze zacht afsmakende champagne. Daarom kozen wij als eerste bestemming het dorp Avize in de Côte des Blancs, waar vooral blanc de blancs wordt geproduceerd.

Vlaamse bubbels

Avize ademt champagne. In elke straat zijn er wijnproducenten gevestigd die het de bezoeker naar de zin willen maken. Wij stopten bij het huis Dhondt-Grellet. “Inderdaad, de naam is Vlaams”, vertelt de eigenaar ons. “Mijn grootvader kwam uit Zuienkerke en heeft zich hier gevestigd. Mijn vader die met de champagneproductie is begonnen, is zelfs even naar België teruggekeerd om er te trouwen.” Vlamingen zijn welkom bij de wijnbouwer, die ooit zelfs een etiket voor de Vlaamse wielerkampioen Freddy Maertens liet ontwerpen.

Avize is een dorp dat grand-cru-champagne mag leveren. “Die is beter”, benadrukt Gerard Dubois. Maar ook al trekken de wijnbouwers aan een zeel, ze verschillen over het minste van mening. Dubois’ oom, Vincent Carré, produceert een heerlijke blanc de blancs premier cru in Trépail en beweert dat die dan weer veel beter is. “Als grand cru beter zou zijn, waarom vind je er dan zo weinig van in de dure champagneflessen?”, vraagt hij ons. Trépail staat niet te boek als grand-cru-dorp, maar de wijngaarden van Vincent Carré liggen tussen die van Moët et Chandon, Taittinger en andere grote champagnes.

In het Nederlands

Een kwartiertje met de wagen en we bevinden ons in een ander landschap, met hele andere champagnes. Chigny-les- Roses ligt aan de voet van de Montagnes de Reims. Een groot plan op het dorpsplein toont ons waar de vele wijnbouwers zijn gevestigd. In het huis Duménil ontvangt de assistente polyvalente ons in nagenoeg vlekkeloos Nederlands. Veronique is afkomstig uit Nijvel en werkte al in diverse champagnehuizen. Tijdens de proeverij maakt ze ons wegwijs in de boeiende wereld van de champagnewijnen.

Sommige wijnbouwers geven je zelfs een rondleiding in de kelders waarin de wijnen rijpen. In Ay leidt de bevallige kleindochter van Emile Goutorbe ons door de kilometerslange gangen. Hier rusten 700.000 flessen na een eerste gisting drie tot zes jaar in de fles. De remuage, het keren van de flessen, gebeurt er ondertussen wel mechanisch.

Echte mannen lusten ook ’s avonds nog champagne. In de Avenue de Champagne in Epernay treffen de champagneliefhebbers elkaar elk tweede weekend van december tijdens de Habits de Lumière. Dit jaar vindt de negende editie van dit straatfeest plaats op 12, 13 en 14 december. Het feestelijke zwaartepunt ligt op vrijdagavond, wanneer de diverse champagnehuizen een feestprogramma aanbieden en op het einde van de straat een vuurwerk wordt ontstoken. Op zaterdag vindt het feest van de smaak, waaraan alle restaurants meewerken, plaats. Zondagochtend trekt een oldtimerparade door de stad en zijn de meeste champagnekelders open.

Hoe erheen:

Antwerpen - Epernay: 320 km.

Wij startten onze zoektocht naar wijnbouwers op de website www.epernay.fr, een Engelstalige site die alle champagnehuizen per gemeente heeft gerangschikt.

Verblijf:

Logies vind je in alle prijsklassen. Diverse wijnbouwers bieden ook logies aan. In Ay bezochten wij het luxueuze hotel Castel Jeanson (200 euro voor een kamer, foto bovenaan) en de sympathieke bed & breakfast La Mongeardière, aan de voet van de historische wilde wijngaard van Bollinger (49 euro voor een kamer met ontbijt).

www.champagne-vignerons.com

www.habitsdelumière.epernay.fr

Prijzen:

Sommige wijnbouwers rekenen buitenlanders hogere prijzen aan. Bonafide wijnbouwers zetten hun prijzen op hun website. Een goede blanc de blancs moet je zeker al vinden voor minder dan 15 euro.

Extra:

-Les Habits de Lumière, van 12 tot 14 december in Epernay. De feestelijkheden starten vrijdag om 18.30u.

www.lamongeardière.fr.st

Stop zeker ook eens in Hautvillers. Hier ligt Dom Pérignon begraven. Aan hem dankt de Champagnestreek de kennis van het assembleren en mousseren van zijn wijnen.

Info:

www.casteljeanson.fr

www.libation-unlimited.com

Tekst: Guy VAN NIEUWENHUYSEN

Niet te missen