All-in in Tallinn: Hoofdstad van Estland verenigt oud en nieuw

Nog op zoek naar een geschikte citytrip om Oud en Nieuw te vieren? Denk dan ook eens aan Tallinn, de bescheiden metropool van het meest noordelijke Baltische staatje Estland. Schijnbaar ingedommeld aan de Golf van Finland slikt en verteert deze jonge Europese hoofdstad dagelijks duizenden ferryreizigers die de oversteek maken van en naar het Finse Helsinki en de stad injecteren met bedrijvigheid. Het is vanop ditzelfde water dat je duidelijk de harmonie tussen - komt ie weer - oud en nieuw kunt waarnemen.

cgoesaert

Hotmail

Maak bijvoorbeeld een verfrissend zeiltochtje vanuit de nabijgelegen haven Pirata. Hier werden de Olympische zeilregatta’s tijdens de Olympiade van Moskou 1980 op gang geschoten. Een verweerd en geoxideerd logo aan het eind van de havengeul vormt een laatste stille getuige van dit evenement in volle Sovjettijdperk. Vanop het dek zie je in één oogopslag de Golf van Finland botsen met zandstrandjes, dennenwouden, de 14de eeuwse Hanzestad, arbeidersbuurten uit de tsarentijd, kolossale sovjet- en moderne kantoorgebouwen.

Vooral deze laatste winnen snel terrein dankzij de ongeziene groei van de Estse innovatieve ICT-industrie. Dat heeft het Baltische staatje vooral te danken aan drie programmeurs: Priit Kasesalu, Ahti Heinla en Jaan – what’s in a name? - Tallinn. Het drietal lanceerde in 2001 het uitwisselingsprogramma Kazaa. In 2003 volgde Skype, een computernetwerk waardoor gebruikers zonder provider rechtstreeks met elkaar kunnen communiceren. Reken daar ook nog Hotmail - ofte gratis e-mail die in Estland werd ontwikkeld - bij en je begrijpt meteen waarom Tallinn ook wel het Silicon Valley aan de Oostzee wordt genoemd.

Culturele hoofdstad

Na een economische boom volgt doorgaans een culturele groei. Zo ook in Estland. Tallinn werd door de Europese Unie aangewezen als Culturele Hoofdstad van Europa in 2011. Tot dan wachten, is zonde van de tijd. Daarvoor zijn de musea in het - makkelijk met de tram bereikbare - Kadriorg Park net iets te interessant.

Een bezoekje aan het Kumu Art Museum vormt een must, ook al zet je geen stap binnen in deze tempel van hedendaagse kunst. Vergewis je van de futuristische pennentrekken die de Finse architect Pekka Vapaavuori aan zijn tekentafel in petto had bij het ontwerpen van dit museum. Slechts driehonderd meter verderop, in het Kadriorg Art Museum, beland je meteen weer in het verleden. Dit museum, ondergebracht in een paleis dat in 1718 werd gebouwd voor de Russische tsaar Peter de Grote, herbergt werken van oude Vlaamse meesters als Pieter Breughel de Jongere.

Oud

Wie niet houdt van zappen tussen verschillende tijdvakken, kan zijn tijd mooi verdelen tussen een wandeling door het oude en een door het nieuwe Tallinn. Wil je graag weten hoe het er in de donkere Middeleeuwen aan toeging, bezoek dan beslist eens de oude stad die sinds 1997 behoort tot het Unesco-Werelderfgoed. De geplaveide straatjes en de typische gebouwen van de elfde tot vijftiende eeuw zijn goed bewaard gebleven als geheel. Het majestueuze gotische raadhuis met het aanpalende plein vormt al zeven eeuwen lang het kloppende hart van Tallinn. Het plein deed al dienst als marktplaats nog voor het stadhuis werd gebouwd. Tijdens de zomermaanden is dit dé pleisterplaats voor al wie wil genieten van een natje en een droogje. In de winter trekken de gigantische kerstboom en de gezellige kerstmarkt inwoners en toeristen naar het Raadhuisplein.

Hoor je in de buurt van het stadhuis middeleeuwse liederen of gezangen weerklinken, dan bevind je je waarschijnlijk vlak bij het toeristische restaurant Olde Hansa. Olde Hansa past helemaal in de middeleeuwse sfeer die in het oude centrum van Tallinn heerst: solide, massieve houten tafels die alleen verlicht worden door kaarslicht, hoge plafonds met grove houten balken en bediening in passende kledij. Voor de maaltijd, die je letterlijk eigenhandig dient te verorberen, eisen twee lokale schoonheden dat je je handen door hen laat reinigen. Daarna mag je de tanden zetten in een verrassend menu met onder meer linzen, bessen en wild. Een eettent die duidelijk mikt op de totaalervaring.

Zoek je overdag een niet-toeristisch stekje in de oude binnenstad om ontspannen te genieten van een fris pintje of een deugddoende koffie, sla dan vanuit Vene – één van Tallinns hoofdwegen - het doodlopende Meistrite Hoov in. In dit pittoreske steegje kan je zowel rustig uitpuffen als de verschillende ambachtswinkeltjes bezoeken. Zeker een aanrader na een klautertoer langs de 2 kilometer lange, imposante stadsomwalling met zijn 26 bewaard gebleven torens. Die luisteren naar klinkende namen als Kiek in de Kök (Kijk in de Keuken) en Pikk Hermann (Lange Herman). Daarna volgen de schilderachtige Sint-Kathariina Passage en de talloze gildenhuizen tot aan het uitzichtpunt in de bovenstad. Van hieruit kun je - wederom in één oogopslag - de moderne hoogbouw, de eeuwenoude torenspitsen en de haven overschouwen.

Wens je op een aparte manier te overnachten in de oude binnenstad? Kies dan zoals het Britse én Belgische koningshuis voor het opmerkelijke boetiekhotel The Three Sisters. Deze drie zussen staan synoniem voor drie charmant gerenoveerde 14de-eeuwse koopmanshuizen die onderling verbonden zijn middels wandelgangen, verborgen trappen, balkons en galerijen. De kamers zijn uitgerust met alle moderne voorzieningen.

Nieuw

Sta je liever met beide voeten in het heden? Passeer dan zeker langs de florerende wijk Viru. Naast vele bouwwerven en prestigeprojecten treft de toerist hier ook shoppingcentra en smaakvol ingerichte restaurants en wijnbars aan. Fijnproevers checken best de eettenten gelegen aan de Mere-avenue. Interessant: aan de overzijde van deze ringweg bevindt zich het overdekte winkelparadijs Viru Centre.

Wil je nadien nog een stapje in de wereld zetten? Blijf dan in deze buurt of wandel naar de nabijgelegen oude stad. Hét moment om te gaan stappen is de nacht van vrijdag op zaterdag. Al kan het op een donderdag- of zaterdagavond ook gezellig druk zijn in Tallinn.

Wie ’s anderendaags geen last heeft van een kater en nog wat avontuur kan gebruiken, raden we een KGBtoer aan van Baltic Event. Kijk echter niet vreemd op als je omringd wordt door uitsluitend Amerikaanse toeristen. Die zijn dol op dit soort activiteiten. Waar je je zoal aan mag verwachten: roadblocks, explosies, kidnapping, ondervragingen, enz. Hoever zou jij gaan om je vrijheid terug te winnen van de Sovjets? Je merkt het meteen wanneer de James Bond in je naar boven komt. Never say never again.

Praktisch:

Hoe erheen:

Estonian Air (rechtstreeks): reisduur 2.40u, SAS (via Kopenhagen): reisduur: 4.20u (onder voorbehoud van aansluiting), Lufthansa (via Frankfurt): reisduur 5.15u (onder voorbehoud van aansluiting). Alle boekbaar via Neckermann.

Verblijf:

Neckermann heeft smart deals (citytriparrangementen) vanaf 256 euro (4 dagen, met Estonian Air).

www.neckermann.be

Reispapieren:

De Belgische identiteitskaart volstaat.

Munt:

De Estse kroon is gekoppeld aan de euro met een constante notering: 1 euro is EEK 15,65.

Klimaat:

17°C in juli, 1,5°C in februari.

Taal:

Ests, maar ook Engels- en Duitstaligen kunnen zich verstaanbaar maken.

Extra:

Tallinn telt 400.000 inwoners. Een derde van alle Esten woont in de hoofstad.

Info:

www.visitestonia.com

www.tourism.tallinn.ee

Auteur: Rob Rodiers

Meer over Tallinn

Aangeboden door onze partners

Niet te missen