Linz & Vilnius: Cuturele hoofdsteden 2009

Het komende jaar richt Europa de schijnwerpers op het Oostenrijkse Linz en het Litouwse Vilnius. Wij blikken vooruit op wat een citytrip naar de culturele hoofdsteden van 2009 te bieden heeft. Een uitgebreide reportage met tips en adresjes volgt later, na een actueel plaatsbezoek

cgoesaert

Linz

Wat:

De hoofdstad van de deelstaat Oberösterreich ligt, zoals vele Oostenrijke plaatsen, aan de Donau. Met 200.000 inwoners mag ze zich de derde stad van het land noemen. Linz is de stad van de wiskundige Johannes Kepler en de componist Anton Bruckner, die er allebei werkten. De universiteit werd naar Kepler genoemd en het conservatorium naar Bruckner. Voor en na WOII nam industriestad Linz een sleutelpositie in. Dicht bij Linz, in de stad Leonding, werden de ouders van Adolf Hitler begraven. Hitler zelf bezocht het Fadingergymnasium in Linz. Op het balkon van het stadhuis proclameerde hij het Groot-Duitse Rijk, in de periode van de zogenaamde Anschluss van Oostenrijk bij Duitsland. Niet alleen Hitler maar ook Adolf Eichmann, de architect van de jodenvervolging, groeide op in Linz. Simon Wiesenthal, die later Eichmann zou opsporen, had er na de oorlog zijn eerste kantoor. Hitler had uitgebreide architectonische plannen met Linz, maar alleen de Nibelungenbrug over de Donau werd gerealiseerd. Linz ligt op de populaire fietsroute, van Passau naar Wenen (340 km), langs de Donau.

Niet te missen:

Vliegsimulator Humphrey in het futuristische Ars Electronica Center. Via deze populaire attractie kun je de straten van Linz verkennen uit vogelperspectief of in de ongekende diepten van de Donau duiken.

www.culturelive.lt/en

Hoogtepunten 09:

Culturele hoofdstad van de Führer Deze expo focust op de culturele sporen van het nationaalsocialisme in Hitlers geboortestad. Cultuur en dagelijks leven tussen 1938 en 1945 naast elkaar. Nog tot 22 maart 2009 in Schlossmuseum Linz.

www.vilnius-tourism.lt

Best of Austria Oostenrijke kunst van overal, voor de gelegenheid samengebracht in het Lentos Kunstmuseum. Van 1 januari tot 10 mei 2009.

www.sovietbunker.com

Praktisch:

Linz09 Weekend Twee overnachtingen met ontbijtbuffet, driedaagse Linz09 Card voor 116 euro (hotels categorie A) of 96 euro (categorie B) per persoon.

Linz09 Card Gratis of verminderde toegang tot zowel stadsattracties als de evenementen van Linz 09, gratis gebruik van openbaar vervoer, korting in Linz09 shop, korting op spoorwegen, enz. Prijs: 15 euro voor 1 dag, 25 euro voor 3 dagen.

Hoe erheen:

950 km van Antwerpen. Ook bereikbaar met vliegtuig, trein en zelfs boot.

Info:

www.linz2009.at

www.linz.atwww.linz2009.at

Vilnius

Wat:

Vilnius is de hoofdstad van de Baltische staat Litouwen (die in 2009 duizend jaar bestaat) en ligt aan de rivieren de Vilna en de Neris. Ze telt zo’n 550.000 inwoners en staat gekend als oude universiteitsstad. Op de linkeroever van de Neris bevindt zich de historische binnenstad met een wirwar van kleine steegjes en meer dan 40 kerken. Dit 360 ha grote gebied staat sinds 1994 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Barok beheerst het straatbeeld, vandaar de bijnaam het kleine Rome. De hoofdstraat van Vilnius heet de Gediminasboulevard (Gedimino Prospektas). Langs deze boulevard liggen belangrijke instellingen als het parlement, de regeringsgebouwen, de nationale bank, de nationale bibliotheek, het nationaal dramatheater en het constitutionele hof. Buiten het centrum vind je vooral eenvormige buitenwijken uit de communistische periode. Hier staat ook de hoge televisietoren (met panoramisch draaiend restaurant) die een sleutelrol speelde in de onafhankelijkheidsstrijd van het land in de jaren ‘90. Sporen van het totalitaire regime tussen 1940 en 1990 kun je gaan bekijken in het Museum voor de Genocideslachtoffers, in de vroegere gebouwen van de KGB. Studentenmotto van Vilnius: ik verlangde naar Parijs, geloofde in Rome maar werd verliefd op Vilnius.

Niet te missen:

1984 in de Bunker (Terug naar de USSR). Survivalshow in een bunker van 3.000 m², 5 m onder de grond in de bossen, 25 km buiten Vilnius. De bunker werd gebouwd tijdens de Koude Oorlog als alternatief tv-station, indien er een kernoorlog zou uitbreken tussen de USSR en VS. 1984 verwijst naar het Big-Brother-boek van George Orwell. Bij aankomst aan de bunker dien je al je bezittingen af te geven aan Sovjetsoldaten met honden en onderga je wat ooit elke inwoner van Litouwen moest ondergaan: je krijgt een grijs vaal kleed om aan te trekken, Sovjettelevisie te zien, wordt ondervraagd door de KGB, moet het USSR-volkslied leren, enz. Niet voor -15 jaar of senioren. Prijs: 120 litas (35 euro) per persoon, voor 2,5u (met show, sovjetlunch, dito geschenk).

www.lentos.at

Hoogtepunten 09:

Opening Vilnius09 Vilnius heeft 120 kunst- en cultuurprojecten en 900 evenementen op de agenda staan voor 2009. 600 daarvan zijn gratis toegankelijk. Het cultureel jaar wordt in gang geschoten tijdens de overgang van oud naar nieuw met een spectaculair feest van dans, licht en geluid in het centrum van de stad. Op 31 december 2008.

LUX Dit Festival van Lichtjes moet licht brengen in de Litouwse hoofdstad tijdens de donkerste dagen van het jaar. Een mix van wetenschap, natuur en kunst zal ook jouw geest verlichten. Van 20 tot 22 november 2009.

Praktisch:

Weekend Vilnius09: De meeste Belgische touroperators nemen Vilnius op in hun citytripprogramma van 2009. Raadpleeg het reiskantoor.

Info:

www.schlossmuseum.at

www.aec.at

Tekst: Sarah de Beuckelaer

Meer over Vilnius

Niet te missen