België protesteert tegen 'condoomuitspraken' paus

De uitspraken van de paus over condooms en aids zijn bij verschillende partijen in het verkeerde keelgat geschoten. Zowel Open Vld, MR, sp.a, PS, Groen! en Ecolo willen dat België protest aantekent bij het Vaticaan.

ikerremans

Tijdens zijn reis door Afrika zei paus Benedictus XVI dat condooms geen oplossing zijn voor aids en dat ze het probleem alleen maar erger maken. De kerk heeft nog een belangrijke invloed in Afrika en het continent is net zeer zwaar getroffen door de ziekte.

Nuntius

De uitspraken van de paus stuiten dan ook op verzet, ook in ons land. De liberale, socialistische en groene partijen hebben een verzoek ingediend om de regering officieel te laten protesteren bij het Vaticaan.

Als dat verzoek tijdens de stemming op donderdag wordt goedgekeurd door het parlement, moet minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht (Open Vld) het protest aan de pauselijke nuntius overhandigen. Dat is de vertegenwoordiger van het Vaticaan. De Gucht liet eerder al weten dat hij de uitspraken van de paus totaal "onaanvaardbaar" vindt.

'Paus is verkeerd'

"Het is onaanvaardbaar en ik begrijp het ook niet dat een verstandig mens zoiets kan zeggen. Dit ontsnapt mij", reageerde De Gucht. "Als de resolutie goedgekeurd wordt, dan zal ik zoals gevraagd de pauselijke nuntius convoceren en hem diets maken dat de paus daar verkeerd is."

De minister wil zich volgens zijn kabinet niet bemoeien met interne zaken, maar hij meent dat de uitspraken van de paus de kerk overstijgen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer