Limburgse zelfstandigen klagen massaal over "misleidend" websitebedrijf

Limburgse zelfstandigen klagen massaal over "misleidend" websitebedrijf

Limburgse zelfstandigen klagen massaal over misleidend websitebedrijf

Lanaken - Agnieszka Gadomski (38) tekende bij de opening van haar Pools winkeltje in Lanaken een contract met Proximedia, dat een website voor haar zou bouwen. Dat was in december, maar de site is er nog steeds niet. Agnieszka is mogelijk duizenden euro’s kwijt. “En ze is niet alleen”, zegt Unizo.

Een Pools winkeltje, dat kwam Lanaken nog tekort, vond Agnieszka. Dus opende de Poolse in december vorig jaar ‘Polski Sklep’, aan de Besemmerstraat, met typische Poolse levensmiddelen. In volle euforie van de opening tekende ze een contract met Proximedia, voor de bouw van een website. “Die verkoper bleef maar aandringen”, zegt ze. “Hoewel we er eigenlijk geen tijd voor hadden, lieten we hem op de koffie komen.”

Opzegvergoeding

Vier dagen later tekende Agnieszka een contract. “Proximedia zou een website maken en beheren. We kregen er ook een laptop bij. Zou 189 euro per maand kosten. Veel geld. Dat vond ik bij nader inzien ook.”

Dus begon ze te twijfelen. Toen ze er een nachtje over had geslapen, wilde ze van het contract af. “Dat lukte niet. De 189 euro bleek bovendien ‘BTW niet inbegrepen’. Het contract van twee jaar was er een van vier jaar. Ik vond me zo stom.
Na veel klagen bij Proximedia, kreeg ik een nieuwe regeling. Als ik mijn laptop inlever, moet ik maandelijks nog 109 euro betalen. Of ik mag ook een opzegvergoeding betalen: 5.200 euro. ‘Wegens gemaakte kosten’. Ik vraag me af welke kosten. Ik betaal al drie maanden mijn Proximediafacturen, van een website heb ik nog niets gezien.”

Maar die komt er aanstonds. “Als mevrouw Gadomski maar wil meewerken”, reageert Proximedia. “We hebben haar bovendien vijf dagen de tijd gegeven om de verkoop te annuleren. Daar is ze niet op ingegaan. Ze gaat op geen enkele van onze voorstellen in.”

Bedenktijd

Consumenten krijgen doorgaans zeven dagen bedenktijd, voor iets dat ze via internet of telefonisch hebben besteld. “Maar zelfstandige ondernemers genieten niet van die bescherming”, zegt Ivo Mechels van Test-Aankoop. “Getekend is getekend. Ze kan Proximedia alleen in gebreke stellen, als die website niet functioneert zoals contractueel vastgelegd.”

UNIZO onderneemt alvast actie. “We hebben de jongste maanden 25 klachten binnen gekregen over Proximedia. Die hebben allemaal dezelfde teneur. Ze gaan over agressieve en misleidende verkopers. Dat kan niet. We zullen bovendien aan de Economische Inspectie vragen om iets te ondernemen tegen de absurd hoge opzegvergoeding.”

Maar intussen moet Agnieszka betalen. “Ik vind dat zoveel mogelijk zelfstandigen dat moeten weten”, zegt ze. “Ik heb er zo’n spijt van. Ik schaam me kapot.”


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio