Jannie Haek negeert rookverbod in bureau, NMBS betaalt boete

In de Kamer is Jannie Haek zwaar op de korrel genomen. De grote baas van de NMBS lapte het rookverbod in zijn bureau aan zijn laars en liet de boete in eerste instantie betalen door de spoorwegen zelf.

kscherpenberg

Kamerlid Jenne De Potter (CD&V) bracht de zaak aan het licht na een tip door een anonieme bron bij de spoorwegen. Haek moest een boete van 750 euro ophoesten omdat hij door een arbeidsinspectrice betrapt werd met een sigaret in zijn kantoor.

Deurwaarder

Normaal bedraagt de boete voor het breken van het rookverbod 600 euro, maar bij de inspectie werden nog meer inbreuken vastgesteld. Het uiteindelijke bedrag van 750 euro, afgesproken na een minnelijke schikking, werd bij het bezoek van de deurwaarder ingelost door de holding zelf.

"Het is ongepast dat een leidinggevende van één van de grootste overheidsbedrijven van België zomaar het rookverbod aan zijn laars lapt", aldus De Potter.

Geen heilige

Bij de NMBS wordt het verhaal bevestigd. Dat de spoorwegen de som in eerste instantie zelf ophoestten, vinden ze normaal. "Een werkgever is verantwoordelijk voor het naleven van het rookverbod door zijn werknemers", klinkt het.

Jannie Haek toont alvast spijt. "Ik voelde mij verantwoordelijk, en heb daarom de boete integraal terugbetaald, want natuurlijk heb ik een voorbeeldfunctie, en moet ik aan mij aan de wet houden. Dus zal ik niet meer roken in mijn bureau. Dat zal mij lastig vallen, en ik ben geen heilige, maar het vaste voornemen is er."

Meer over Jannie Haek