Trein stopt straks in Zonhoven

Print
Zonhoven - Zonhoven krijgt een eigen treinstation. De perrons voor de nieuwe halte komen ter hoogte van de overweg aan de Halveweg. De NMBS heeft Infrabel de opdracht gegeven te bestuderen hoe en met welke timing de werkzaamheden het best aangepakt worden.

“Wat ons betreft, komt het station er”, zegt NMBS-woordvoerder Jochem Govaerts. “Het potentieelonderzoek is afgerond, en daaruit blijkt dat er voldoende reizigers zullen opstappen om de kosten te kunnen dekken. We denken dat dit een interessant project is, en daarom treedt nu de tweede fase in werking. Infrabel zal de mogelijkheden ter plaatste bestuderen: de bouw van perrons en schuilhuisjes, de seinen, enzovoorts.”

De gronden in de buurt van de overweg zijn trouwens eigendom van de NMBS, en dat maakt het makkelijker. Zo zijn er bijvoorbeeld geen onteigeningsprocedures nodig. Govaerts verwacht dat het station binnen de twee jaar een feit is, waardoor Zonhovenaren richting Hasselt en richting Mol/Neerpelt zullen kunnen sporen.

Files

“We staan als schepencollege volledig achter het initiatief, maar ik reken er wel op dat de verkeerssituatie aan de overweg mee in rekening wordt gebracht bij het onderzoek van Infrabel”, zegt Benny Roosen, schepen van Verkeer. “Er zou in de eerste fase om het uur een trein stoppen, en men stelt dat dit later om het half uur zou plaatsvinden. De verkeersinfrastructuur moet daarom worden aangepakt, want als daar niets aan verandert, krijgen we misschien lange files op de Halveweg.”

Spartacus?

Wat er nu moet gebeuren met de plannen voor de Spartacus-sneltram van de Lijn, met een halte op de Halveweg en mogelijk een tramlijn op de NMBS-spoorbedding, is momenteel nog niet duidelijk.

Willy VANDAEL


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio