Truienaar getuigt voor Holocaustmuseum

Truienaar getuigt voor Holocaustmuseum

Truienaar getuigt voor Holocaustmuseum

Sint-Truiden - Truienaar Pierre Stippelmans (84), een van Limburgs oudste nog levende getuigen van de Duitse concentratiekampen, gaat zijn verhaal doen voor een Duits Holocaustmuseum.Een Duitse cameraploeg en een team historici komen speciaal naar Sint-Truiden.
Stippelmans, die tussen 1943 en ‘45 opgesloten werd in tien verschillende concentratiekampen, kreeg gisteren al bezoek van de Duitse historicus Fietje Auslander voor een voorbereidend gesprek. Auslander doorkruist momenteel Europa op zoek naar overlevenden van het Duitse concentratiekamp van Esterwegen. Auslander wilt er met zijn team in 2011 een Holocaustmuseum openen.

Esterwegen
Esterwegen is een van de tien concentratiekampen waar Stippelmans tussen 1943 en ‘45 werd opgesloten. “In de nacht van 24 op 25 mei 1943 werd ik samen met nog 61 andere Truienaren opgepakt door de Duitsers na een razzia in de stad”, vertelt Stippelmans. “We werden allemaal gedeporteerd naar Duitsland omdat we al een tijdje in het verzet zaten. In september van dat jaar kwam ik terecht in het kamp van Esterwegen.”

Stippelmans herinnert zich het kamp nog als gisteren. “Ik heb in de concentratiekampen veel miserie gekend. Breendonk, Dora en Grossrosen waren het gruwelijkst. 17 van de 30 van onze groep van Sint-Truiden overleefden die kampen niet. In Esterwegen zijn er gelukkig geen doden gevallen. In dat kamp ben ik nog relatief goed behandeld. Dat kamp werd ook niet bewaakt door SS’ers, maar door gewone Duitse gevangenisbewakers.”

Fietje Auslander komt over twee weken opnieuw naar Sint-Truiden maar dan met een cameraploeg om Pierres getuigenis op te nemen. “Bedoeling is dat Pierre vier uur lang voor onze camera zijn verhaal doet over wat hij in Esterwegen heeft meegemaakt”, zegt Auslander. “Dat beeldmateriaal gaan we gebruiken in het plaatselijke Holocaustmuseum. Getuigenissen, zoals die van Pierre, zijn uiterst belangrijk”, benadrukt Auslander. “Het aantal overlevenden van de concentratiekampen begint steeds kleiner en kleiner te worden.”

Koen SNOEKX

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio