thumbnail: null
thumbnail: null

"Turtelboom voert regeerakkoord niet uit om electorale redenen"

Senator Freya Piryns (Groen!) en PS-voorzitter Elio Di Rupo reageren scherp op de uitspraken van minister van Asiel en Migratie Annemie Turtelboom (Open Vld) over het regularisatiedossier. Volgens Piryns en Di Rupo voeren Turtelboom en Open Vld een verrotingsstrategie, enkel en alleen om electorale redenen.

ikerremans

Turtelboom zei maandag dat ze het moeilijk heeft om tot een akkoord te komen in het regularisatiedossier en dat sommige partijen "de humanitaire gevallen willen aangrijpen om tot iets heel groot te komen". Di Rupo vindt het "onverantwoord en onze democratie onwaardig" dat het regeerakkoord niet wordt toegepast.

Geen brede regularisatie

"Het regeerakkoord werd bijna een jaar geleden ondertekend. De PS trekt van leer tegen de beschamende en hypocriete houding van bepaalde regeringspartijen, die uit puur electorale overwegingen de uitvoering weigeren", aldus Elio Di Rupo.

Zelfs als de rondzendbrief wordt goedgekeurd, is er volgens de PS-voorzitter nog geen sprake van een brede regularisatie. "Het gaat er enkel om personen en families, die al lang geïntegreerd zijn in ons land, toe te laten dat ze eindelijk worden erkend als volwaardige leden van onze samenleving, met de rechten en plichten die daaruit voortkomen."

'Akkoord is duidelijk'

Ook Freya Piryns van Groen! denkt er zo over. Ze zei zelfs dat het discours van Turtelboom intellectueel niet correct is. "Geen enkele partij, noch binnen de meerderheid noch in de oppositie, pleit voor een algehele regularisatie", aldus Piryns.

Het is enkel de verantwoordelijkheid van de minister om het regeerakkoord uit te voeren en dat akkoord is duidelijk, aldus Piryns.

Meer over Annemie Turtelboom