Democraten verdeeld over onderzoek naar Bush

Print
Democraten verdeeld over onderzoek naar Bush

Democraten verdeeld over onderzoek naar Bush

De Amerikaanse publieke opinie ziet een onderzoek naar mogelijke misdaden tijdens de ‘war on terror’ van president George W. Bush steeds meer zitten. Maar beleidsmakers en juridische experts zijn het niet eens over de manier waarop men dit best aanpakt.

“Niemand staat boven de wet”, aldus huidig president Barack Obama. “Als er duidelijke misdrijven zijn, dan moet de dader vervolgd worden zoals elke gewone burger. Maar algemeen gesproken kijk ik liever vooruit dan achteruit.”

Hardere taal

Ministerie van Justitie Eric Holder sprak vóór zijn aanstelling hardere taal: “Onze regering gaf toestemming voor het gebruik van foltering en keurde het gebruik van geheime elektronische afluisterapparatuur tegen Amerikaanse burgers goed."

"In het geheim werden Amerikaanse burgers gearresteerd, zonder ze voor de rechter te brengen. Honderden vermeende vijandelijke strijders werden het recht ontzegd om beroep aan te tekenen. We zijn het Amerikaanse volk verantwoording schuldig.”

Strafonderzoeken

Tien Democratische parlementsleden vragen een Nationale Commissie voor Presidentiële Oorlogsbevoegdheden en Burgerlijke Vrijheden. Andere Democraten pleiten voor echte strafonderzoeken. Nog anderen zijn tegen. Deze uiteenlopende standpunten brengen president Obama in een lastig parket.

Bron: RP (IP)