Smokkelmarkt krijgt 'Tant Zeem'

Print
Smokkelmarkt krijgt 'Tant Zeem'

Smokkelmarkt krijgt 'Tant Zeem'

Dilsen-Stokkem - Op dinsdag 17 februari nemen de organisatoren van de smokkelmarkt een carnavaleske onderscheiding in ontvangst. "Tant Zeem" ondersteunt initiatieven die leiden tot het behoud van Limburse tradities.

In het oude stadhuis van Stokkem mocht deputé Sylvain Sleypen een kunstwerk uitreiken aan de smokkelmarkt. Het schilderij werd gemaakt door de Kerkraadse kunstenares, Mascha Hellenbrand.

"Tant Zeem", wat in het Kerkraadse dialect zoveel betekent als "suikertante", wordt beschouwd als een onderdeel van de traditionele zoektocht naar "d'n Opregte Leugeneer". Drie jaar geleden werd deze "eretitel" met een knipoog in het leven geroepen door de organisatie van "d'n Opregte Leugeneer" en "Canisius Stroop" uit Schinnen. Een welgemeende symbolische pluim moest het Limburg-gevoel en de bijhorende tradities versterken en aanmoedigen. Sinds dit jaar wordt aan deze onderscheiding een kunstwerk gekoppeld. In het schilderij krijgen de beide Limburgse leeuwen een dominante rol.

Smokkelen

Volgens gedeputeerde Sylvain Sleypen houdt de organisatie van de smokkelmarkt de geschiedenis van het smokkelen in ere. In zijn speech geeft hij aan dat smokkelen van alle tijden is en dat deze folklore centraal zal staan in het jaarlijks thema van Bokrijk. "Misschien kunnen we het veerpont te Meeswijk wel inzetten als centraal punt voor beide Limburgen om taxfree produkten te verkopen", zegt de grote Limburgse voorvechter.

Ambiance

Dat beide Limburgen elkaar ook op feestgebied weten te vinden, blijkt uit de ongedwongen sfeer en ambiance in het oude stadhuis. Burgemeester Lydia Peeters spreekt het publiek toe in het dialect en overtuigt Miel Craeghs, burgemeester van As, een lied te zingen van de "Orde der Asserbakken".

"Zolang Dhr Sleypen de Maas niet gaat dichtgooien, zullen we gebruik moeten maken van de smokkelroute om onze goede connecties in stand te houden", lacht de burgemeester uit de buurgemeente.

De namiddag kent een geanimeerd einde wanneer de tonen van het "Limburgs Volkslied" luidkeels worden meegezongen en doorgespoeld met een lekkere jenever.

Marijke Franken

Dit artikel werd geschreven door een burgerjournalist. Wilt u meer informatie over ons project burgerjournalistiek of hebt u zin om zelf artikels te schrijven voor hbvl.be? Mail ons dan!


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio