"Kus me dan en bijt mijn tong af"

Print

Kus me dan en bijt mijn tong af

Hasselt - Al wie fan is van Nederlandstalige (pop)muziek kan tegenwoordig niet meer langs Spinvis kijken.
Sinds zijn debut in 2002 met de gelijknamige CD 'Spinvis' kan je hem haast niet meer wegdenken uit je platenkast. Iedereen die zijn livereputatie kent, weet dat zijn optredens compleet verschillen van zijn studioalbums. Elk optreden van Spinvis is een nieuwe beleving. Gisteren speelde hij in het Muziekodroom in Hasselt. Wij leggen -bewust- onvoorbereid ons oor te luister om ons volledig te kunnen overgeven aan dit unieke moment in tijd en ruimte.

Wat Spinvis zo uniek maakt, is de manier waarop hij elke keer zijn eigen nummers interpreteert. Geen enkele keer klinkt een nummer twee keer hetzelfde. Zelf de echte “die hard fan” weet pas over welk nummer het gaat wanneer Spinvis zijn spelende teksten doorheen de schijnbaar licht kakefonische klanken en samples zingt.
Dit geldt ook zo voor zijn nieuwe show: Spinvis Solo. Afgaand op de titel zou je een intimistische voorstelling verwachten, waar hij zijn nummers op piano of gitaar zal brengen. Uiteraard is bij Spinvis ook dit weer niet wat het lijkt. Hij bouwt ter plaatse zijn eigen band uit met behulp van samples. Je krijgt niet het gevoel van “Spinvis solo”, maar van een “Spinvisband”. Een gevoel dat alleen maar toeneemt wanneer duidelijk wordt waarom er drie grote LCD-schermen op het podium staan.

Jasper Erkens

Om onze spanning onder controle te houden, hebben de mannen van Muziekodroom Jasper Erkens en zijn gitaar op ons losgelaten. Je kent hem ongetwijfeld van de fantastische interpretatie van 'Crazy' van Gnarls Barbley. Een nummer waarmee hij op de jongste Humo's Rock Rally menig potten brak.

En terecht, zo blijkt wanneer hij ogenschijnlijk verlegen zijn eerste nummer aanheft. Wat deze 16- jarige Jasper Erkens uit zijn gitaar haalt doet ons haast vergeten dat hij slechts het voorprogramma van Erik de Jong is. Hij mengt gitaarakkoorden voor gevorderden tot mooie popliedjes die als een kauwgom in je oren blijven plakken.

Wanneer Jasper dan zijn keel openzet, rijst verbazing in deze lichtjes tochtende zaal. Zo'n klok van een stem doet je twijfelen over zijn nog maar 16 lentes. Jammer genoeg is dit gevoel van korte duur wanneer je naar zijn teksten luistert.
Licht tot zeer puberale teksten die gaan over het verliezen van een lief of het niet kunnen krijgen ervan. Het liedje 'wonder if i'm in your diary' geeft mij het gevoel hier nog een “A” aan te te voegen, maar dat zal wel aan de perverse geest van ondergetekende liggen.

Zelf weet hij zijn gekozen onderwerpen ook goed te plaatsen. “Ik schrijf nummers over wat ik meemaak in het dagelijks leven. Tot nogtoe heb ik maar weinig tragedies meegemaakt, vandaar dat de teksten over de meisjes gaan” weet Jasper met de nodige zelfrelativering te grappen. Afsluiten deed hij met een meezingmoment voorafgegaan door een korte commerciële onderbreking: op 23 maart kan de mensheid zijn eerste full CD met open armen ontvangen. Tot dan moeten we ons redden met de single “Waiting like a dog”.

Loops en samples

Na de welbevonden opwarmer verwelkomen we Erik de Jong op het podium. We weten ondertussen dat we van Spinvis meer mogen verwachten dan een perfecte playback van zijn studiowerk. Het begin voelt bevreemdend aan. Het lijkt alsof er een soundcheck aan staat te komen. Maar wanneer het geluid van een verfrommeld blad papier in 'loop' herhaald wordt, aangevuld met één noot van een trompet, gevolgd door de drums en afgewerkt met een gitaarspel.

Pas dan beseffen we goed en wel dat Spinvis Solo geen synoniem zal zijn voor intiem. Integendeel. Elk nummer begint op deze zelfde manier.
Het opnemen van samples en deze in loop plaatsen. Deze techniek heeft Spinvis zich ondertussen al eigen gemaakt. In huiselijke sfeer heeft hij menig uur gezwoegd om dit principe te perfectioneren.

En dat loont. Zeker wanneer het filmische aspect van zijn voorstelling duidelijk wordt. Het basisidee van samples heeft hij gekopieerd naar de drie grote LCD-schermen achter hem.
Kunstzinnige videofragmenten van collegamusici passen perfect binnen de zopas ingestelde nummers. Het idee van Spinvis Solo gaat hierdoor een beetje verloren en soms blijven we vruchteloos op zoek naar de fraaie details, maar het creatieve knutselende en kunstzinnig experimenterende brein van Erik de Jong houdt ons in vervoering.

Duimpiano

Als multi-instrumentalist neemt Spinvis ons mee op reis naar de wereld van de vergeten en minder vergeten muziekinstrumenten. Met de kalimba –in de volksmond ook wel duimpiano genoemd- heeft hij ons al eerder laten kennismaken (volgens mij is Spinvis in zijn eentje verantwoordelijk voor een stijging van minstens 50% van de totale kalimbaexport). En met de melodica roept hij ongetwijfeld vele jeugdherinneringen in de zaal op.
De muziek zelf is al even gevarieerd als zijn instrumentarium.

Intieme nummers zoals “Kindje van God”, “Dagen van gras, dagen van stro” en “Ik wil alleen maar zwemmen” wisselden zich af met het stevigere werk. “In de staat van narcose” kreeg zo een breakcore georiënteerde sound met zich mee terwijl het valentijnliedje van de dag “Kus me dan en bijt mijn tong af” een stevige -rechttoe rechtaan- rockversie met een punk middenstuk was.

Wat Spinvis tot Spinvis maakt, zijn uiteraard zijn van de hak op de tak springende teksten. Ondanks het feit dat Nederlands je moedertaal is, weet je toch niet echt goed waar de nummers over gaan. Je hebt er een beetje het raden naar en iedereen geeft er zijn eigen invulling aan. Toch weten de teksten van Erik de Jong emoties op te roepen die perfect passen binnen het muzikale kader en je eigen interpretatie van de tekst. En laat het nu juist deze teksten zijn die centraal staan binnen het hele solo-project.

Hoe dan ook, wij zijn fan. We kijken rijkhalzend uit naar de nieuwe singel (die hij voorlopig 'Grote Zon' doopt) en verwachten hem op de komende zomerfestivals.

Simon Cosemans

Dit artikel werd geschreven door een burgerjournalist. Wilt u meer informatie over ons project burgerjournalistiek of hebt u zin om zelf artikels te schrijven voor hbvl.be? Mail ons dan!


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio