"Snijden in linkse hobby's om crisis op te lossen"

Print
"Snijden in linkse hobby's om crisis op te lossen"

Snijden in linkse hobby's om crisis op te lossen

De economische en financiële crisis spaart ook onze noorderburen niet. Nederland wordt zelfs nog harder getroffen dan verwacht. Volgens het Centraal Planbureau (CPB) zal de economie er in 2009 met 3,5 procent krimpen. PVV-leider Geert Wilders wil dat de regering een deel van de overheidsuitgaven schrapt.

Volgens premier Jan Peter Balkenende verkeert Nederland in een zware recessie en gaat het om "uitzonderlijke economische omstandigheden", waardoor Nederland voor een "nieuwe en grote beproeving" komt te staan.

Werkloosheid

De voorlopige berekeningen van het CPB over de werkloosheid voorspellen niet veel goeds. Zo'n 425.000 Nederlanders zullen in 2009 werkloos zijn, in 2010 zelfs 675.000.

Maar het Centraal Planbureau had ook goed nieuws. De inflatie daalt bij onze noorderburen naar 1 procent en de koopkracht stijgt in 2009 met 2,25 procent. Toch heerst in de Nederlandse Tweede Kamer duidelijk een bedrukte stemming.

Linkse hobby

PVV-leider Geert Wilders vindt het onbegrijpelijk dat het kabinet al die tijd getreuzeld heeft en "op z'n achterste blijft zitten". "Er wordt zoveel uitgegeven aan linkse waanzin. Die overheidsuitgaven moeten worden beperkt en er moet geld terug naar de burger. Dat had men al lang moeten doen", reageerde hij.

De Nederlandse regering moet volgens Wilders "gigantisch snijden in de linkse hobby's" zoals de bijdragen aan ontwikkelingssamenwerking, de "klimaatswaanzin", de publieke omroep en Afghanistan.