Beleggers iets minder zwartgallig

Print
Opmerkelijk positief nieuws in de beurswereld: de beleggers zijn optimistischer geworden. Vooral gepensioneerden zien het weer zitten. Zij putten moed uit de daling van de inflatie, leert een peiling van de bank ING.

De ING-beleggersbarometer steeg in januari naar 78 punten. Daarmee lijkt het absolute dieptepunt van 70 punten uit december gekeerd. Maar de kentering is nog onvoldoende om alle volle bak vooruit te gaan. 19% van de beleggers ziet de economie in de komende maanden opnieuw verbeteren. In december was dat maar 12%.

Merkwaardig is het feit dat de hoop op verbetering vooral bij de minder actieve beleggers is te vinden. In deze categorie verwacht liefst 22% van de ondervraagden een herleving, terwijl dit bij de actieve beleggers slechts om 10% gaat.

Ook is er een groot verschil naargelang de leeftijd. Zo zien de 65-plussers de toekomst veel rooskleuriger. In de categorie 65 tot 69 jaar gaat het om 23% van de ondervraagden, bij de 70-plussers zelfs om 36%. Alle andere leeftijdscategorieën schommelen rond de 15%. Dit is vermoedelijk te verklaren door het feit dat de actieve bevolking vooral de negatieve impact van de recessie op de tewerkstelling vreest, terwijl de gepensioneerden veeleer de koopkrachtverbetering zien die de dalende inflatie met zich brengt.

JVG