Guido De Padt beloont positieve voetbalprojecten

Print
Guido De Padt beloont positieve voetbalprojecten

Guido De Padt beloont positieve voetbalprojecten

Met het fairplaykrediet, dat aan zijn derde jaargang bezig is, wil de federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken projecten uit de voetbalwereld financieel ondersteunen. Het gaat om projecten die de goede sfeer en veiligheid in en rond stadions willen bevorderen.

“Voetbalclubs die jongeren uit de wijk in dienst nemen, fans die hun eigen toernooi organiseren, mindervaliden die men op matchdagen thuis gaat afhalen en naar het stadion brengt... het is geen utopie,“ zegt minister van Binnenlandse Zakeen Guido De Padt. "Het zijn slechts enkele voorbeelden van de initiatieven die door de fairplaykredieten worden ondersteund.”

Projecten

De minister onthulde vandaag welke projecten tot winnaar door een selectiecommissie voor het seizoen 2008-2009 zijn gekozen. Zij krijgen een totaal bedrag van 100.000 euro. Een greep uit de geselecteerde projecten:

* Germinal Beerschot: 20.000 euro voor "Tewerkstelling voor buurtjongeren en opleiding voetbalsteward - fuifsteward".

Met dit project tracht Germinal Beerschot buurtjongeren in te schakelen voor allerhande karweitjes in het stadion, zoals parkeerwachter tijdens thuiswedstrijden. Op deze wijze wil de club verschillende allochtone jongeren integreren.

Daarnaast organiseert Germinal Beerschot Downtown (de sociale pijler van Germinal Beerschot) in samenwerking met diverse Antwerpse vzw’s een animatorcursus waarbij de nadruk ligt op het vormen van jongeren tot (interculturele) bemiddelaars op fuiven en sportevenementen.

* Lierse: 11.802 euro voor "Een propere club is een veilige club".

Het afvalprobleem rond het stadion van Lierse is een probleem dat reeds verscheidene jaren aansleept en waar geen structurele oplossing werd voor gevonden. In samenwerking met vzw Werkvormm zullen laaggeschoolde langdurig werklozen worden ingeschakeld om de buurt rond het stadion/oefenvelden proper te houden.

* KRC Genk: 10.000 euro voor “Duurzame sociale mobiliteit voor personen met een beperking en kansarmen”.

Het succesvolle project van vorig seizoen aangaande duurzame mobiliteit rond het stadion zal voortgezet en uitgebreid worden naar kansarmen en personen met een handicap. Zij kunnen nu ook gebruik maken van de busdienst en gratis een thuiswedstrijd bijwonen.

Op die manier krijgen kansarmen en personen met een handicap de mogelijkheid om uit hun isolement te treden en contacten te leggen met andere supporters.