Is Genkenaar Joao Carlos beste verdediger in België?

Print
Is Genkenaar Joao Carlos beste verdediger in België?

Is Genkenaar Joao Carlos beste verdediger in België?

Huysegems en Vossen scoorden zondagavond op Brugge, De Mul lag met twee puntgave voorzetten mee aan de basis van beide doelpunten, maar de Genkie die op ons het meeste indruk maakte, liep in de blauw-witte defensie. Zijn naam: João Carlos Pinto Chaves.

João Carlos speelde nooit beter dan afgelopen zondag, zo vond hij zelf. Walter Meeuws, Franky Van Der Elst en Wim De Coninck, die de topper eergisteren live bijwoonden, spraken de Genkse verdediger niet tegen. “Zoals hij tegen Club acteerde, zo loopt er in België maar eentje rond”, aldus De Coninck. “Hij speelde in het begin van het seizoen al eens tegen Dahmane, toen was zijn prestatie uitermate zwak, de buitenspelval werd te pas en te onpas opengezet. Hij heeft veel progressie gemaakt.”

Opvallend: ondanks de voortdurende Brugse druk raakte Carlos nooit in paniek. “Hij blijft in alle omstandigheden kalm”, merkt Van Der Elst op. “En hij raakt haast uit elke moeilijke situatie. Door een korte of verre pass, door een dribbel. Klasse.”

Charmant en gracieus

De Braziliaan zet op die manier vaak meteen de tegenaanval op, dat is ook Meeuws opgevallen. “Hij komt goed voor zijn man en anticipeert op de passes van de tegenstander”, merkt de ex-bondscoach op. “Dit soort verdediger vind je haast niet in onze Pro League. Carlos is een charmante, gracieuze verdediger. Mooi om naar te kijken.”

Eveneens frappant: Carlos tackelt weinig en heeft zelden zware overtredingen nodig. “Hij geeft wel eens een duwtje als het echt nodig is, meer niet”, vindt Meeuws. De Coninck zag al een andere Carlos aan het werk. “Vuil speelt hij nooit, maar wanneer het moet, kan hij ook hard zijn. Ik vergelijk hem wat dat betreft een beetje met Beckenbauer. Hij geeft een zelfzekere indruk, zo ook tegen Club Brugge. Ondanks de uitsluiting van Vossen zag je hem denken: Dit lossen we hier wel even op.”

Kristof LIBERLOO

Lees het hele artikel in Het Belang van Limburg van dinsdag.