Eerste proces tegen Rode Khmer van start

Print
Eerste proces tegen Rode Khmer van start

Eerste proces tegen Rode Khmer van start

Dinsdagmorgen is het eerste proces tegen leiders van de Rode Khmer van start gegaan in de Cambodjaanse hoofdstad Pnom Penh. Het regime van de Rode Khmer, dertig jaar geleden aan de macht, vermoordde miljoenen Cambodjanen en werd ondermeer aan de kaak gesteld in de film 'The Killing Fields'.

Een Cambodjaanse rechtbank onder auspiciën van de Verenigde Naties ging van start met het proces tegen een vermeende folteraar onder het regime. Kaing Guek Eav (foto), bekend als Douch, werd vanmorgen de rechtszaaal binnen geleid. Hij was gevangenisdirecteur en wordt verdacht van misdaden tegen de menselijkheid, foltering, moord met voorbedachte rade en schendingen van de Genève-conventies.

Pol Pot

Vijf voormalige Rode Khmer-leiders zullen voor de rechtbank moeten verschijnen. Ze staan terecht voor hun rol in de dood van naar schatting twee miljoen mensen tijdens het communistische regime van Pol Pot en zijn Rode Khmer (1975-1979). Wanneer de vier andere Rode Khmer-leiders voor de rechtbank moeten verschijnen is nog niet bekend.