Totale malaise op Bosuil

Print
Totale malaise op Bosuil

Totale malaise op Bosuil

Het gaat van kwaad naar erger met Antwerp. De oudste club van het land is in tweede klasse naar een negende plaats gezakt. En dan zijn er nog geldproblemen, licentieperikelen en de stadionproblematiek.

Het is hard om dezer dagen supporter van Antwerp te zijn. De club met stamnummer één is nog wel Old, maar lang niet meer Great. Een overzicht van de Antwerpse pijnpunten anno 2009.

1. Ploeg in nesten

Het gaat van kwaad naar erger met ’de ploeg’ Antwerp. De club die zo hunkert naar eerste klasse kan daarvoor alleen nog in aanmerking komen via de eindronde, waarlangs promotie vanaf dit seizoen al serieus bemoeilijkt wordt door de aanwezigheid van eersteklassers. De achterstand op titelkandidaten Sint-Truiden en Lierse bedraagt al zestien (!) en veertien punten.

Maar zelfs die eindronde halen wordt geen sinecure. Daarvoor moet Antwerp bij de eerste vijf eindigen. Na het verlies tegen Beveren bleek afgelopen weekend ook Brussels te sterk: telkens 1-0. Met als gevolg dat de Great Old is weggezakt naar de negende plaats. De kloof met de nummer vijf bedraagt ’maar’ twee punten, al is de evolutie van de jongste weken allerminst bemoedigend.

“Met deze ploeg kon ik geen kampioen worden,” zegt trainer Dimitri Davidovic. “maar voor de eindronde is alles nog mogelijk. Zaak is dan wel nieuwe spelers aan te trekken als we ook daadwerkelijk willen promoveren.”

2. Club in geldnood

Antwerp doet er zelf het stilzwijgen toe, maar een geheim is het al lang niet meer: de club zit krap bij kas. Antwerpvoorzitter Eddy Wauters moest een paar maanden geleden nog 800.000 euro ophoesten aan zakenman Tony Gram, een zware inspanning die de club vandaag nog achtervolgt.

Antwerptrainer Dimitri Davidovic ondervindt dat aan den lijve. “Wij hebben geldproblemen. Dat is intussen voor iedereen duidelijk. De voorzitter probeert tijdig het nodige geld te vinden, maar in deze slechte economische tijden is dat bijzonder moeilijk.” Geruchten over betalingsachterstanden doen de ronde, al ontkent Antwerp die met klem.

“Dat beschouw ik als interne informatie. Meer wil ik daarover niet kwijt”, bevestigt noch ontkent Davidovic. Antwerpvoorzitter Eddy Wauters dribbelt om de hete brei heen. “Ik heb belangrijker zaken om mij mee bezig te houden dan toelichting te geven over onze financiële toestand.”

3. Licentie in gevaar

Dan zijn er nog de licentieperikelen, die als een zwaard van Damocles boven de club hangen. Antwerp heeft momenteel een licentie, nodig om in competitie te mogen aantreden, maar krijgt de Great Old die ook volgend seizoen? De laatste tijd duiken steeds meer signalen op over financiële problemen die er voor verantwoordelijk waren dat de club in de hele maand januari geen enkele speler mocht aantrekken.

Dat transferverbod is nog steeds niet opgeheven en bij de Licentiecommissie waarschuwt Roland Tis nu al voor volgend seizoen. “Antwerp heeft nog tot 1 maart om zijn licentiedossier in te dienen. Maar, als zij ook dan niet kunnen aantonen dat de club financieel helemaal gezond is, riskeert Antwerp geen licentie te krijgen.”

De tijd dringt dus. Antwerp heeft nog maar twee weken om de eindjes aan mekaar te knopen én alle bewijzen voor te leggen. Opmerkelijk: Antwerpvoorzitter Eddy Wauters zegt niet categoriek ’ja’ op onze vraag of de licentie in orde komt. “Ho, wat is dat voor een vraag? Euhm, waarschijnlijk wel, zeker?”

Trainer Davidovic beseft de gevolgen. “Als we onze licentie mislopen, wordt het derde klasse. Dat is een beangstigend vooruitzicht, maar het heeft geen zin om ons daarover druk te maken. Over twee weken weten we meer. Dus concentreren wij ons maar op die twee tussentijdse matchen.”

4. Stadion in verval

En dan is er nog de stadionproblematiek. De Bosuil, ooit een roemrijke site, is vandaag in staat van verval. De tribunes zijn hopeloos verouderd, maar niemand die het wegkwijnen een halt kan toeroepen. De nijpende, andere problemen van Antwerp indachtig is het stadiondossier weliswaar de laatste zorg van het clubbestuur.

Toch: het gebrek aan concrete bouwplannen over de nieuwe voetbaltempel in Antwerpen, maakt duidelijk dat Antwerp nog een tijd geconfronteerd zal worden met zijn vergane glorie.

Steven BERGHMANS