Hoeselt koopt klooster Franse zusters

Hoeselt koopt klooster Franse zusters

Hoeselt koopt klooster Franse zusters

Hoeselt - Hoeselt gaat het kasteel de Brouckmans met bijbehorend poortgebouw, park, Bethaniatoren en enkele klaslokalen kopen.
Het schepencollege heeft daarvoor een principeakkoord klaar met de ‘Franse’ zusters. Voor het hele project -aankoop en renovatie- hebben ze 5,5 miljoen euro veil. In de panden komen gemeentelijke diensten.

Het schepencollege heeft zijn zegen al gegeven, nu moet de gemeenteraad nog akkoord gaan. De aankoop op zich kan pas gebeuren als het aankoopcomité van de overheid alles geschat heeft.

“We hebben zelf al een haalbaarheidsstudie laten uitvoeren”, zegt burgemeester Annette Stulens. “Volgens die studie zijn de gebouwen nog in goede staat. We zullen niet moeten restaureren, alleen renoveren. Van het kasteel zelf moeten we zelfs zoveel mogelijk ongemoeid laten. Het totale project zal 5,5 miljoen euro kosten. Voor de aankoop trekken we niet meer dan 1,8 miljoen euro uit. Of de zusters met dat bedrag akkoord gaan? Ze hebben toch ja geknikt. De zusters van Voorzienigheid hebben vorig jaar zelf bij ons aangeklopt om het kasteel, dat zij als klooster gebruiken, te verkopen. Dat klooster is namelijk veel te groot voor de vier zusters die er nu nog wonen.”

Fases
De aankoop gebeurt in verschillende fases. “In de aankoop zit ook de refter en het wetenschapslokaal van de IKSO-school, die komen pas vrij in 2015. We gaan dit jaar nog starten met de aankoop van het park en 55 are bouwgrond die ook bij het domein horen. Op die bouwgrond willen we een of ander project voor senioren. In 2012 kopen we het kasteel en het internaat en in 2015 enkele schoollokalen. Die fasering komt ons goed uit, want zo kunnen we onze uitgaven ook spreiden. We gaan dit financieren met onder meer de 700.000 euro die we van Telenet hebben gekregen voor de verkoop van onze kabel en in 2012 is ook een grote lening afbetaald, waardoor we weer wat financiële ruimte hebben. We gaan in geen enkel geval de belastingen verhogen om dit te financieren.”

De renovatie zal pas in 2012 starten. Wat als het volgende bestuur het plan maar niks vindt? “Het project overstijgt inderdaad deze legislatuur, maar wie er straks ook in de coalitie zit, zal voor genoeg ruimte voor de gemeentelijke diensten moeten zorgen. Bovendien krijgen we nu de kans om belangrijk patrimonium in onze gemeente aan te kopen.”

Park
Het kasteel en bijbehorende gebouwen zullen gebruikt worden voor allerlei gemeentelijke diensten die nu verspreid zitten. “Het mooie park, met onder meer een ginkgo en een sequoia, gaat open voor publiek. In het park ligt ook de Bethaniatoren en de laatste restant van een slotgracht.”

De kapel van het internaat hoort bij de geplande aankoop. “Daar zouden we eventueel de raadszaal van kunnen maken.”
Wat gebeurt er met de scholieren? En met de zusters? “De school heeft bouwplannen, net als de zusters.”

Fred PEETERS/
Liliana CASAGRANDE

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio