Geen problemen verwacht voor nieuw bedrijventerrein in Lanaken

Geen problemen verwacht voor nieuw bedrijventerrein in Lanaken

Geen problemen verwacht voor nieuw bedrijventerrein in Lanaken

Lanaken - In Lanaken is het openbaar onderzoek gestart over het watergebonden bedrijventerrein langs de Sappi-fabrieken. Het terrein (18 hectare) maakt deel uit van de Albertknoop, een 120 hectare groot industriegebied in Lanaken en Maastricht.
Eind vorig jaar keurde de Vlaamse regering het ontwerp van gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan goed om van het industriegebied tussen de Europalaan en het Verbindingskanaal Briegden-Neerharen een regionaal bedrijventerrein met watergebonden karakter te maken. Hierdoor kunnen er loskades langs het kanaal worden aangelegd en is het terrein ‘trimodaal’ bereikbaar: per schip, trein en over de weg. Het bedrijventerrein ligt langs de spoorweg naar Maastricht die vanaf volgend jaar opnieuw in gebruik genomen wordt.

Sappi
Het ziet er niet naar uit dat het openbaar onderzoek nog problemen gaat opleveren voor het dossier. De Vlaamse regering wijst op de uitvoering van het Economisch Netwerk Albertkanaal-programma waarin het plan past. Het terrein werd door Sappi lange tijd als een strategische reserve beschouwd, maar de papierproducent heeft aan De Scheepvaart laten weten dat ze toekomen met een terrein dat naast hun bedrijf ligt.

Bufferzone
Een milieueffectenrapport is niet vandoen omdat het gebied geen waardevolle natuur herbergt, alleen maar braakliggende gronden. Het effect op het milieu wordt eerder positief ingeschat omdat de binnenvaart en het spoor gestimuleerd worden. Aan de spoorweg wordt het industriegebied afgeschermd door een dichte bomenhaag. Die wordt als buffer behouden. De provincieraad zal morgen alvast een positief advies afleveren. De provincie vraagt wel dat de minimum afmetingen van de bufferzone worden vastgelegd.

De gemeente Lanaken is het eens met de plannen. “Voor ons is het wel een water- én spoorgebonden terrein”, zegt burgemeester Guido Willen. “Dankzij het nieuwe uitvoeringsplan kan het kanaal verbreed worden voor de aanleg van een loskade. Aan de overkant van het kanaal hebben we onze rangeerbundel aangelegd, maar aan Sappi is er ook nog een mogelijkheid om op het spoor aan te sluiten.”

GuT

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio