Bewoners Paalstraat Lummen eisen maatregelen na zoveelste ongeval

Bewoners Paalstraat Lummen eisen maatregelen na zoveelste ongeval

Bewoners Paalstraat Lummen eisen maatregelen na zoveelste ongeval

Lummen - In de nacht van zondag op maandag is een auto van de weg geraakt in de Paalstraat in Meldert bij Lummen. De auto belandde in de greppel, werd terug op de weg geslingerd en sloeg over de kop.

De brandweer moest de bestuurder uit het wrak bevrijden. Dirk C. uit Scherpenheuvel werd met vrij ernstige verwondingen naar het ziekenhuis in Diest overgebracht. Bewoners willen na dit zoveelste ongeval in de Paalstraat dat de gemeente maatregelen neemt.

Saartje Bode-Polleunis woont in de Paalstraat. “In maart 2008 gebeurde ook een ongeval voor onze deur. Een man uit de Paalstraat reed in op de klinkers voor ons huis. Zijn wagen sloeg over de kop. De auto vloog op nog geen vijf meter van de plaats waar vier mensen klinkers aan het leggen waren. In augustus 2007 ramde een wagen aan hoge snelheid onze brievenbus, omheining en poort.
Na het ongeval in maart 2008 plaatsten Lummense gemeentearbeiders paaltjes. Vreemd genoeg werden die een dag later al verwijderd. Uit goede bron vernamen wij dat er geen definitieve paaltjes zouden komen omdat het te gevaarlijk zou zijn. De schade zou te groot zijn als er iemand tegenaan reed. Maar wat dan met de schade die wij telkens hebben?”

Controles

“Dit is een sluipweg, en met die paaltjes moet het duidelijk worden dat ze niet tot vlak voor onze deur moeten rijden om iemand voorbij te steken. Er werd me verteld dat een berm dient om uit te kunnen wijken indien nodig. Bij ons is dit eerder regel dan uitzondering. Ik hoop alleen dat er hier geen doden zullen vallen. Af en toe gebeuren er wel snelheidscontroles, maar die leveren volgens mij weinig op. Meestal komen ze controleren op de rustigste momenten van de dag. Wekelijks doen er zich hier zeer gevaarlijke situaties voor. Voertuigen en zelfs vrachtwagens die elkaar voorbijsteken en daardoor tot vlakbij onze omheining letterlijk voorbij scheuren. Steentjes vliegen tegen onze ruiten, stofwolken, en onze computer springt door de trillingen uit standby.”

Saartje contacteerde al heel wat verantwoordelijken, ook burgemeester Luc Wouters. “In de Paalstraat hebben we de maximumsnelheid al verlaagd tot 70 km per uur”, reageert hij. “Weggebruikers moeten zich aan deze maximumsnelheid houden. Als we daar paaltjes plaatsen, dan moet dat op honderden andere plaatsen in Lummen gebeuren. We werkten een eenvormig reglement uit voor onze gemeente en beoordelen de normen op uniforme wijze. Voor het plaatsen van paaltjes in de Paalstraat gaven we dus negatief advies omdat het niet bijdraagt tot de verkeersveiligheid”.


Koen LUTS/
Nancy VANDEBROEK

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio