Hoogste schachtblok mijn Winterslag wordt uitkijktoren

Hoogste schachtblok mijn Winterslag wordt uitkijktoren

Genk - De schachtbok van de mijn van Winterslag - de hoogste en jongste van Limburg - wordt een uitkijktoren van 62 meter hoog.
De schachtbok gaat deel uitmaken van een belevingsparcours met ook ondergrondse gangen op C-Mine. Eind volgend jaar moet de nieuwe toeristische topattractie klaar zijn.

Met een investering van zo’n 4,2 miljoen euro moet C-Tour - zo heet het project - jaarlijks honderdduizend bezoekers trekken.

“Onder het pleinoppervlak op C-Mine liggen nog heel wat gangen die nu voor de bezoeker verborgen blijven”, zegt schepen van Evenementen Luc Dullers. “Nu het plein bijna heraangelegd wordt, moesten we ook een beslissing nemen over dat onderliggende gedeelte. Want als alles eenmaal dicht ligt, dan is een weg terug niet meer zo simpel. Omdat die gangen in het hele complex zo uniek zijn, grijpen we de kans om er een bijzonder toeristisch project rond uit te werken.”

Gisteren is alvast het ontwerp voorgesteld. “We willen de bezoeker onderdompelen in een wereld waarin hij in ondergrondse restanten een bewogen industrie kan leren kennen”, zegt Michaël Dhoore, schepen van Stadsontwikkeling. “Het is een manier om op een unieke wijze ons mijnerfgoed te behouden en te ontsluiten.”

Geluiden uit ondergrond

Het parcours is zo uitgewerkt dat begeleiding en gids niet nodig zijn. Het vertrek is gepland aan het nog uit te werken bezoekersonthaal in de energiegebouwen. Tijdens een tocht door ondergrondse luchtgangen en verbindingstunnels, die ook in tijden van de florerende mijnindustrie gebruikt werden, wordt de bezoeker geprikkeld door allerlei soorten belevingen.

Luc Dullers: “In die authentieke omgeving krijgt de bezoeker onder meer mijnverhalen te horen en geluiden die kenmerkend waren in de ondergrond. In de verbindingstunnels, die de mijnwerkers gebruikten om naar de schacht te gaan of terug te keren, zijn gesprekken te horen die mijnwerkers onder elkaar vertelden.”

Uitzicht tot in Luik

“Er is ook een reuzenperiscoop waardoor de kijker de evolutie van woud naar steenkool en de ontginning ervan kan volgen”, schetst Dullers. “Bij aankomst aan de jongste Limburgse schachtbok - en dat is zeer uniek - komt een trap in een trap. Daarin stapt de bezoeker vanuit de ondergrondse gang naar een vijftien meter hoger liggend plateau. Omdat alles lichtdicht is afgesloten, beseft de bezoeker niet waar hij terecht komt, en wordt hij dan plotseling geconfronteerd met een adembenemend uitzicht. Voor wie geen hoogtevrees heeft, loopt het parcours door tot in de top van de schachtbok, op 62 meter boven de grond. Met helder weer heeft de bezoeker een uitzicht tot in Luik.”

De volledige tocht duurt zowat anderhalf uur. De prijs voor een toegangsticket wordt geraamd op 4 euro. De totale kostprijs voor de realisatie van C-Tour bedraagt 4,2 miljoen euro. Verwacht wordt dat C-Tour toegankelijk is tegen het einde van 2010.

Chris NELIS

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio