Vaardigheidstest voor allochtone ondernemers

Vaardigheidstest voor allochtone ondernemers

Vaardigheidstest voor allochtone ondernemers

Wellen - “Jaarlijks gaan we in het secundair onderwijs in Limburg 750 vaardigheidstests laten uitvoeren bij jongeren die willen ondernemen.” Dat zei Vlaams minister Marino Keulen gisteren tijdens de voorstelling van een nieuw Unizo-project.
Het project moet allochtone jongeren aanzetten tot ondernemen, waarvoor minister Keulen 170.000 euro vrijmaakt. De tests komen tot stand in samenwerking met Unizo en zijn vooral bestemd voor allochtone jongeren.“In Vlaanderen kwijnt het ondernemerschap weg terwijl we echt wel nood hebben aan nieuwe ondernemers”, zei Keulen gisteren.

“We merken dat de nieuwe Vlamingen het ondernemen in het bloed hebben, maar ook dat de werkloosheid bij deze bevolkingsgroep dubbel zo snel stijgt als bij de autochtone bevolking. Daarom is het belangrijk dat we op zoek gaan naar nieuwe potentiële ondernemers op de plaats waar ze zijn. Aan de hand van deze vaardigheidstests - die nog in ontwikkeling zijn - kunnen jongeren ontdekken hoe ondernemend ze zijn en kan men vergelijkingen maken.”

Moke
Het stimuleren van de ondernemingszin bij allochtone jongeren gebeurt onder meer door workshops te organiseren bij ondernemers die zelf nieuwe Vlaming zijn. En dat was gisteren - met leerlingen van de Hotelschool in Hasselt - het geval bij chef Moke in zijn restaurant in Wellen. In totaal worden, voor klassen met vooral allochtone leerlingen, 90 bedrijfsbezoeken georganiseerd en evenveel infosessies over het ondernemerschap. Behalve de Vlaamse overheid en Unizo Limburg werken ook het Limburgs Overlegplatform Onderwijs Arbeid, het Instituut voor Gedragswetenschappen, Syntra Limburg en individuele ondernemers van Unizo mee aan het project.

CN

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio