Servaassite cultureel hart van Diepenbeek

Diepenbeek - Diepenbeek krijgt tegen 2013 een compleet nieuwe culturele infrastructuur op en rond de huidige gronden van de leegstaande Sint-Servatiusschool.

Tussen de Paanhuisstraat en de Varkensmarkt, waar nu al de theaterzaal ligt, komen een nieuw cultuurhuis, een literair café, les- en vergaderzalen en een doorsteek richting bibliotheek en markt.

Het Autonoom Gemeentebedrijf van Diepenbeek heeft de gebouwen van de vroegere Sint-Servatiusschool, de feestzaal en het Cultureel Centrum aan de Varkensmarkt en alle aanpalende gronden, samen zowat 70 are, van de gemeente gekocht voor 2,8 miljoen euro. Dat bedrag herinvesteert het Diepenbeekse bestuur in beide fases van het bouwproject dat op deze locatie voor een compleet nieuw en vooral kloppend cultureel hart voor de gemeente moeten zorgen.

Literair café
“De nieuwe bibliotheek en de huidige theaterzaal vormen alvast twee ankerpunten”, weten de schepenen Frank Keunen, Pierre Leuraers en Eddy Heleven die het project samen dragen.
“In een eerste fase, die begint in 2010, wordt het bestaande cultuurhuis afgebroken en komt er een literair café met 5 vergaderlokalen en dat in harmonie met het nieuwe bibliotheekgebouw. Daarom is ook voorzien in de aanleg van een binnenplein met terras dat ook gebruikt kan worden voor het socio-culturele leven in Diepenbeek. Bedoeling is dan ook dat de hoofdingang van het nieuwe culturele centrum via dat binnenplein zal verlopen. In de buurt komen er ook 19 eengezinswoningen en 11 flats. Zowat tegelijk wordt ook de hoek van de Paanhuisstraat en de Sint-Janslaan dichtgebouwd met één of twee handelszaken en een tiental appartementen en studio’s. In totaal zijn, voor deze bewoners, een 50-tal ondergrondse parkeerplaatsen voorzien.”

Gildenzaal
“In 2013 starten dan de werken die van de Gildenzaal, die wordt afgebroken, een akoestisch vriendelijke nieuwe culturele ruimte voor allerlei gebruik moet maken. De theaterzaal, die echt wel als één van de mooiste in Vlaanderen mag beschouwd worden, blijft behouden. We gaan wel de kleed- en ontvangstruimtes moderniseren. Bovenop de nieuwe Gildenzaal komen twee duplexappartementen.”

De werken worden uitgevoerd in een privaat-publieke samenwerking waarvoor de gemeente zelf voor de eerste fase 1 miljoen inbrengt en voor de uitvoering van de tweede fase 1,5 miljoen euro voorziet.

Dirk JACOBS

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio