Kinesisten mogen acupunctuur beoefenen

Print
Kinesisten mogen acupunctuur beoefenen

Kinesisten mogen acupunctuur beoefenen

Een kinesist die acupunctuur gebruikt, bezondigt zich niet aan onwettelijke uitoefening van de geneeskunde. Dat besliste een rechter in Turnhout in een spraakmakend vonnis.

Er klonk een diepe zucht van opluchting bij kinesist Stijn Van Hoeck uit Beerse toen strafrechter Kathleen Helsen hem vrijsprak. “Ik pas acupunctuur alleen toe op doktersvoorschrift en nooit na het stellen van een eigen diagnose”, beklemtoont hij.

Krantenartikel

De narigheid voor Van Hoeck begon toen onze krant hem vroeg of hij wilde meewerken aan een reportage. Het krantenartikel lokte echter een klacht uit van de Orde van Geneesheren, waarop Van Hoeck het voor de rechtbank mocht komen uitleggen.

“En dat allemaal omdat de wetgeving rond de ‘nietconventionele praktijken inzake de geneeskunde’ niet deugd. Want 10 jaar naar het uitvaardigen van de ‘Wet Colla’, zijn er nog altijd geen uitvoeringsbesluiten van de wet verschenen”, zegt Van Hoeck.

Wereldvreemd

Hij begrijpt niet waarom hij voor de rechtbank werd gesleept: “De overheid erkent de opleidingen, de diploma’s en de beroepsvereniging van de acupuncturisten. Ook alle ziekteverzekeringen betalen acupunctuurbehandelingen terug.”

“De Orde van Geneesheren reageert wereldvreemd”, sneert advocaat Stefaan Van Hecke. Zijn cliënt is opgelucht: “Vanavond doe ik een fles champagne open, het gezond verstand heeft gezegevierd”, lacht hij.

Marc HELSEN