Hoe lang heb je nodig om te bepalen of iemand sexy is?

Hoe lang duurt het voordat je weet of iemand sexy is of niet? En hoe gaat die beoordeling precies in zijn werk? Wij zochten het uit voor jullie.

mgeysmans

De neurowetenschappers Ingrid Olson en Cchristy Marshuetz lieten mannen en vrouwen een aantal uitgesproken knappe en lelijke gezichten zien. De foto's verschenen echter maar 13 milliseconden op het scherm, waardoor de proefpersonen zwoeren niets te hebben gezien. Toen ze toch een oordeel moesten vellen, gaven ze echter een bijzonder nauwkeurig en correcte beoordeling van knappe en lelijke gezichten.

Hieruit concludeerden de wetenschappers dat schoonheid onbewust wordt waargenomen. De deelnemers hadden bijna geen tijd om na te denken, waardoor ze tijdens de beoordeling erg automatisch en objectief te werk gingen.

Knappe gezichten activeerden de amygdala, die gelaatsuitdrukkingen vastlegt, alsook de beloningsgebieden in de hersenen, ook wel bekend als de nucleus accumbens en de orbito-frontale cortex. Onze hersenen bestaan namelijk uit een speciaal netwerk, dat iemands gezicht in één opslag kan verwerken: de omtrek, vorm en kenmerken zoals de ogen, neus en de hersenen. Een oordeel vellen of iemand al dan niet sexy is duurt daarom maar dertien milliseconden.

Dit onderzoek wordt verder uitgelegd in het boek 'Waarom vrouwen chocola lekkerder vinden dan seks' van Jena Pincott. Het boek beantwoordt allerlei levensvragen over liefde en relaties en is verkrijgbaar bij de Standaard Uitgeverij.

Waarom vrouwen chocola lekkerder vinden dan seks / Jena Pincott Paperback - 268 blz. - € 15,00 - ISBN: 978-90-492-0007-7 Een uitgave van Forum.

Niet te missen