Lierenaars vallen agente aan op internet

Print

Lierenaars vallen agente aan op internet

Een Lierse agente kan niet lachen met de aan haar gewijde groep ‘Ik heb niets tegen de politie, maar Annemie moet mij laten doen’ op de netwerksite Facebook. Daarin nemen honderden Lierenaars de vrouwelijke politieinspecteur op de korrel omdat ze zoveel boetes uitschrijft.

De pagina op Facebook toont een foto van de bewuste agente op haar brommer. De 658 leden van de internetgroep geven onder het plaatje hun mening over de Lierse politie in het algemeen en over één vrouwelijke inspecteur in het bijzonder: ‘Annemie’.

De verwijten aan haar adres zijn hard. Voor veel Lierenaars is de website een uitlaatklep om een boete door te spoelen. De oprichter van de groep, Stijn Mortelmans (23), heeft naar eigen zeggen niet de bedoeling om de politie uit zijn stad in een slecht daglicht te stellen.

“Ik vind zelfs dat de politie in Lier heel goed werk levert, ook voor jongeren. Toch leeft bij veel Lierenaars het gevoel dat ze onterecht behandeld zijn door een bepaalde politieagente."

Boete voor 2 cm over lijn

“Als we ze tegenkomen, weten we al hoe laat het is. Ze rijdt op haar brommer door Lier en bekeurt zonder een greintje menselijkheid zoveel ze kan. En ze heeft inderdaad altijd gelijk. Maar of het opportuun is om met boetes te zwaaien als je twee centimeter over de witte lijn staat, of als je even parkeert waar het niet mag om je zieke grootmoeder te laten instappen? Dat vinden wij niet”, zegt Stijn Mortelmans.

Ondervraging

Al in september besloot hij om de groep op Facebook op te starten. “Alle gedupeerden kunnen zich via Facebook verenigen en hun verhalen uitwisselen. Ik ken geen andere mogelijkheid om voor dit probleem aandacht te vragen dan via het internet. In enkele dagen tijd meldden honderden Lierenaars zich al aan als lid. Agente Annemie is dus nog bekender dan ik dacht bij de Lierenaars.”

“Groot is mijn verbazing nu verschillende leden die zich kritisch hebben uitgelaten op de website, voor ondervraging bij de politie zijn geroepen. Bij mijn weten gaat het al minstens om zes mensen”, zegt Mortelmans, die als groepbeheerder en stichter zelf nog niets van de politie gehoord heeft.

Scheldwoorden

Op de internetgroep werd agente Annemie wel geregeld uitgescholden. Maar volgens Stijn Mortelmans werden de meest grove passages nochtans consequent geschrapt.

“Ik wilde niet dat er te pijnlijke uitlatingen online zouden staan. Sommige mensen die het nu bij de politie moeten gaan uitleggen, hebben haar niet zo fraai benoemd. Maar ik vond de bewuste krachttermen wel kunnen en had nooit gedacht dat de woorden op het internet zulke gevolgen zouden krijgen. Bij andere ondervraagden kan ik me zelfs niet voorstellen wat ze verkeerd gezegd hebben om de politie te alarmeren”, geeft de 23-jarige Pallieter aan.

“Vraagje was genoeg”

Stijn Mortelmans snapt niet waar al die heisa voor nodig is. “Als de agente of de korpschef me gewoon hadden gevraagd om de pagina van het internet te verwijderen, dan had ik dat onmiddellijk gedaan. Mijn punt zou dan gemaakt zijn geweest. Maar blijkbaar zetten ze in Lier de mensen liever onder druk door ons onmiddellijk officieel te ondervragen voor laster en eerroof, alsof we criminelen zijn. Ik vraag me af of de politie dezelfde moeite zou doen als iemand mij zou beledigen op het internet”, besluit hij.

Bert Provoost