Nederlandse website maakt profielen van pedo’s openbaar

Print
Nederlandse website maakt profielen van pedo’s openbaar

Nederlandse website maakt profielen van pedo’s openbaar

De Nederlandse Stichting Stop Kindersex heeft een website gelanceerd met persoonlijke informatie van veroordeelde pedofielen. Child Focus vindt dat we in België “met alle mogelijke middelen tegen kindermisbruik moeten vechten, maar niet op het publieke forum.”

Op de Nederlandse website, die vrijdag al bezweek onder de enorme aandacht, staan twintig pedofielen met foto, naam en adres. Het gaat om pedofielen die hun straf uitzitten of intussen vrijgelaten zijn.

De gegevens worden aangeleverd door slachtoffers of mensen uit de omgeving van de veroordeelden. De website, die in de Verenigde Staten wordt gemaakt om de Nederlandse privacywetgeving te omzeilen, claimt de informatie goed te controleren vooraleer ze openbaar te maken.

In Nederland heeft de site al tot heel wat ophef geleid. Verschillende pedofielen ontvingen dreigementen. In Nederlands-Limburg bijvoorbeeld werden de ruiten ingegooid bij een man die op de website wordt vermeld. In Gelderland werd een pedofiel telefonisch met de dood bedreigd.

Contraproductief

Dirk Depover, woordvoerder van Child Focus, reageert zeer terughoudend op het initiatief. “Websites als deze werken contraproductief. Pedofielen worden zo gestigmatiseerd dat ze niets meer te verliezen hebben. Ze zullen daarom sneller in oude gewoonten hervallen.”

Child Focus pleit voor goede informatiestromen tussen informatiediensten, maar niet via publieke websites.

KaDL