Italiaanse vrouw die 17 jaar in coma lag, is overleden

Print

Italiaanse vrouw die 17 jaar in coma lag, is overleden

Eluana Englaro, de Italiaanse vrouw die 17 jaar lang in coma lag, is overleden. Englaro raakte in coma na een auto-ongeval in 1992. De vrouw werd in Italië het boegbeeld van het euthanasie-debat.

Englaro, geboren op 25 november 1970, verkeerde in een permanente vegetatieve staat na haar auto-ongeval. Haar vader ijverde ervoor om de voedingssonde die haar in leven hield, te mogen verwijderen. Volgens hem had zijn dochter duidelijk de wens uitgedrukt te willen sterven indien ze na een ongeval in een coma zou belanden of in vegetatieve staat zou verkeren.

De zaak kwam voor de rechtbank. In december 1999 veegde het Milanse Hof van Beroep het verzoek van vader Beppino Englaro van tafel. In april 2005 gebeurde hetzelfde voor het Hof van Cassatie. Datzelfde Hof stond op 16 oktober 2007 toe dat er een nieuwe hoorzitting zou komen, zeer tegen de zin van het Vaticaan.

"Geen plant"

"Ze verkeert in vegetatieve staat, maar ís geen plant. Ze slaapt enkel. Deze persoon behoudt echter al haar waardigheid. Ze is op zich waardevol, niet omdat ze productief is of consumeert, maar voor het plezier of de voldoening die ze anderen geeft", klonk het namens De Kerk.

Vrijwilligers

Op 9 juli 2008 stond het Milanse Hof van Beroep toe dat vader Englaro het verstrekken van voeding aan zijn dochter mocht opschorten. Englaro kondigde vervolgens aan hiermee te wachten totdat alle beroepen waren afgerond.

Omdat nonnen Eluana sinds 1994 verzorgden, week Englaro met zijn dochter uit naar een ziekenhuis in Udine, waar een medisch team van vrijwilligers de vrouw begeleidde bij haar dood.