Oeverzwaluwwand in de 'Schaapskuil'

Print

Oeverzwaluwwand in de 'Schaapskuil'

Dilsen-Stokkem - 'De Schaapskuil' aan de Oude Maas te Dilsen krijgt een oeverzwaluwwand. Het terrein is eigendom van Natuurpunt en de stad coördineert en financiert de werken. De voorziene grondwerken starten op maandag 09 februari.

Rode lijst

Volgens Jemp Peeters van Natuurpunt, afdeling Maasland Noord, wordt de oeverzwaluw nieuwe kansen geboden door de aanleg en het beheer van een nestwand.
"In Vlaanderen komen er ongeveer 6000 tot 7500 broedkoppels voor. De oeverzwaluw staat op de Rode Lijst vanwege de duidelijke afname en de geringe verspreiding. De sterke achteruitgang is ondermeer te wijten aan het verlies van geschikte broedplaatsen. Bovendien zijn er heel wat oeverzwaluwkolonies, vaak uit onwetendheid, vernietigd."

Landschappelijk

Oeverzwaluwen zijn weinig kieskeurige vogels van open terreinen. Oorspronkelijk nestelt de soort zich in zelf gegraven holen, in steile oeverwanden. Tegenwoordig komen ze meer in zandontginningen, ontgrondingen of grote bouwputten voor.

"Om als oeverzwaluwwand te kunnen functioneren, is het noodzakelijk de erg steile oever volledig loodrecht te trekken. De ingreep is miniem en zal landschappelijk nauwelijks een impact hebben. Eerder werden populieren al gekapt om de werken te kunnen uitvoeren", zegt Schepen van Milieu en Natuur, Ingrid Erlingen.

Marijke Franken

Dit artikel werd geschreven door een burgerjournalist. Wilt u meer informatie over ons project burgerjournalistiek of hebt u zin om zelf artikels te schrijven voor hbvl.be? Mail ons dan!


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio