VFB achter akkoord voor Fortis

Print
De Vlaamse Federatie van Beleggingsclubs en Beleggers (VFB) raadt zijn leden aan om voor de verkoop van 75% van Fortis Bank België en 10% van Fortis Insurance Belgium aan de Franse groep BNP Paribas te stemmen. Maar ze vraagt wel dat de verkoop van de activiteiten van Fortis in Nederland aan de Nederlandse staat zou worden teruggedraaid.

De aandeelhouders van Fortis moeten zich woensdag uitspreken over een nieuw akkoord dat het management van Fortis, de Belgische regering en BNP Paribas hebben bereikt. Dat stelt dat 75% van de Belgische bankactiviteiten en 10% van de Belgische verzekeringszaken naar de Fransen zouden gaan. 25% + 1 aandeel van de bankactiviteiten zou dan in handen van de Belgische overheid blijven, 90% van de verzekeringsafdeling bij de beursgenoteerde Fortis-holding. Het akkoord bepaalt ook dat de winst die de Belgische overheid maakt indien de aandelen van BNP Paribas - die ze in ruil voor de verkoop van 25% van Fortis Bank aan de Fransen krijgt - boven de 68 euro uitstijgen toekomt aan de Fortis-holding.

De VFB zegt positieve zaken te zien in de voorstellen. Zo is de beursgenoteerde Fortis-holding geen lege doos meer. Door het behoud van Fortis Insurance Belgium is het een belangrijke verzekeraar geworden. Bovendien hebben de aandeelhouders van Fortis nog uitzicht op een bonus als de aandelen van BNP Paribas in waarden stijgen.

Voor Fortis Bank zegt nooit de VFB nooit voorstander te zijn geweest van een onafhankelijke koers. "Na de lectuur van het verslag van de experts zijn we er meer dan ooit van overtuigd dat de verkoop aan BNP Paribas een correcte inschatting was. Men onderschat in welke hachelijke situatie Fortis Bank zich na 26 september bevond. De verzekeringspremie voor instellingen die kredieten aan Fortis gaven, was opgelopen tot even 6,50% van de toegekende lening tegen 0,90% eerder. Op 3 oktober had Fortis liefst 120 miljard euro extern geld nodig om zijn engagementen te kunnen nakomen", zegt de VFB.

Nederland

Met de verkoop van de Nederlandse activiteiten van Fortis heeft de VFB het wel lastiger. Vooral de verzekeringen - waar geen urgent probleem bestond - hoefden niet tegen een schamele 4 miljard euro de deur uit, maar waren zeker 5,5 miljard waard. Dat verschil moet de Nederlandse regering nog bijpassen, zegt de VFB.

JVG