Livni verkleint haar achterstand op Netanyahu

Print

Livni verkleint haar achterstand op Netanyahu

Morgen vinden in Israël de parlementsverkiezingen plaats. De laatste peilingen duiden de leider van de rechtse oppositiepartij Likoed, Benjamin Netanyahu, nog steeds als winnaar aan. Kadima-leider Tzipi Livni heeft haar achterstand wel verkleind.

Het leek erop dat Netanyahu de verkiezingen moeiteloos zou winnen, maar de laatste peilingen duiden de inhaalbeweging van Tzipi Livni en haar Kadima-partij aan.

Gaza

Eén en ander kan te maken hebben met de oorlog in de Gazastrook. Livni heeft zich als minister van Buitenlandse Zaken geprofileerd als een leider die op haar strepen staat en zo heeft ze waarschijnlijk heel wat stemmen gewonnen.

Defensieminister Ehud Barak en zijn Arbeiderspartij lijken geen vruchten te plukken van hun harde aanpak tijdens het Gazaconflict.

De echte revelatie van de verkiezingen lijkt wel de extreemrechtse Avigdor Lieberman te worden. Lieberman en zijn extreemrechtse partij Yisraël Beytenu beloven om het werk in de Gazastrook af te maken. Volgens tegenstanders is hij evenwel "fascistisch en gevaarlijk".