thumbnail: null
thumbnail: null

"Aangestoken branden in Australië massamoord"

De dodentol van de bosbranden in Australië is intussen opgelopen tot meer dan 170. Er zijn ook tientallen gewonden. 750 huizen werden al getroffen door het vuur, duizenden mensen zijn dakloos.

ghouben /ssimons

Op dit ogenblik woeden er nog tientallen branden, vooral ten noorden van Melbourne. Ongeveer 2.000 vierkante kilometer is in de vlammen opgegaan.

Vandaag maakten de Australische autoriteiten bekend dat er twee brandstichters zijn opgepakt, een 31-jarige man en een 15-jarige jongen. Naar schatting 60 procent van de branden is het werk van brandstichters. Sommige branden zouden zelfs een tweede keer zijn aangestoken nadat ze geblust waren.

Honderden gewonden

Bij de hulpdiensten in de deelstaat Victoria hebben zich zeker 450 mensen gemeld die verwondingen hebben opgelopen of op een andere wijze door de bosbranden zijn getroffen. In de ziekenhuizen liggen tientallen gewonden. Medici draaien uit vrije wil extra diensten.

"Massamoord"

De Australische premier Kevin Rudd heeft de brandstichtingen zwaar veroordeeld. In een interview omschreef hij de daden van de brandstichters als "massamoord".

Kent u een Vlamingen die in Australië wonen en de bosbranden van dichtbij meemaken? Stuur onze redactie dan een bericht! Vergeet uw contactgegevens niet.

Lees ook: 15-jarige jongen opgepakt voor brandstichting Bosbranden Australië te volgen via Google Maps

Meer over Australië