Zwaluwwand aan Maas

Print
Dilsen-Stokkem - Aan de Oude Maas in Dilsen, in de plas Schaapskuil, wordt momenteel een oeverzwaluwwand aangelegd. De werken worden uitgevoerd door de stad in samenwerking met Natuurpunt. Het terrein is eigendom van Natuurpunt, de stad financiert de werken.

Schepen Ingrid Erlingen: “Over een lengte van 200 meter wordt de nu al steile oever volledig loodrecht getrokken. Dit is noodzakelijk om te kunnen functioneren als oeverzwaluwwand. Hiervoor moeten we de kaprijpe populieren rooien.”

Oeverzwaluwen zijn kolonievogels, ze vestigen zich soms met 50 koppels of meer op eenzelfde plaats in zelfgegraven holen. Vaak is dat in oorspronkelijk steile natuurlijke oeverwanden of kunstmatige omgevingen zoals zandontginningen, ontgrondingen of grote bouwputten. In Vlaanderen komen maar 6.000 tot 7.500 broedkoppels voor. De sterke achteruitgang is onder andere te wijten aan het verlies van geschikte broedplaatsen.
“Met de aanleg en het beheer van een nestwand worden de oeverzwaluw nieuwe kansen geboden”, zegt Jemp Peeters van Natuurpunt.

MMD

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio