Aandeelhouders Fortis nemen België in de tang

Print
Aandeelhouders Fortis nemen België in de tang

Aandeelhouders Fortis nemen België in de tang

Een mogelijke neen-stem tegen de herschikking van Fortis werpt een hele boel juridische vragen op, maar dreigt vooral de kredietwaardigheid van België internationaal te ondermijnen.

Dat is uiteraard niet de intentie van de ontevreden minderheidsaandeelhouders. Een neen-stem betekent volgens de aandeelhoudersvereniging Deminor dat de verplichting van de beursgenoteerde Fortis Holding om 73,3% van het gifvehikel - waarin de miljarden aan probleemkredieten zitten geparkeerd - over te nemen, vervalt.

Volgens Deminor is dat een beslissing waar normaal de aandeelhouders over geraadpleegd moeten worden. En dat is niet gebeurd.

Door het afhaken van de grootste aandeelhouder van Fortis, het Chinese Ping An, neemt de kans toe dat de verkoop aan BNP Paribas niet kan plaatsvinden. Als de voorgestelde herschikking niet wordt doorgevoerd, dan wordt Fortis Bank wellicht een volledige Belgische staatsbank. Met alle financiële verplichtingen vandien voor de overheid.

Wellicht meerderheid aan neen-stemmers

Volgens het advocatenkantoor Modrikamen is het kamp van de neen-stemmers dankzij Ping An nu in de meerderheid. Woensdag 11 februari stemmen de Fortis-aandeelhouders op een buitengewone algemene vergadering over de toekomst van Fortis. De kleine aandeelhouders die aanklopten bij advocatenkantoor Modrikamen, bij Deminor of bij de beleggersverenigingen VFB en VEB vertegenwoordigen samen 10 tot 12 procent van alle aandeelhouders.

"Als je weet dat meestal maar 25 procent van de aandeelhouders opduikt op een aandeelhoudersvergadering, ja dan gaat het in de goede richting", zegt Laurent Arnauts (foto) van het advocatenbureau Modrikamen in De Tijd.