Sint-Quintinus opent in juni

Sint-Quintinus opent in juni

Sint-Quintinus opent in juni

Zonhoven - De deuren van een van de meest monumentale kerken uit Limburg, de Sint-Quintinuskerk in Zonhoven, worden op 6 juni opnieuw opengezet. De binnenkant van de kerk, die in 1788 voltooid was, werd een heel jaar lang minutieus gerestaureerd.

De kerk krijgt onder meer een nieuw altaar en muren in de oorspronkelijke kleurschakeringen. De ‘engeltjes’ en het andere ‘stucwerk’ aan de voorzijde, baden samen met de herstelde zuilen in een nieuw licht. De kunstige oude preekstoel werd opgevist uit de gemeentelijke magazijnen en hersteld in de oorspronkelijke vorm.

“De renovatiewerken worden in april afgerond en dan nemen we nog enkele maanden de tijd om alles terug op zijn plaats te zetten”, zegt Louis Bammens, voorzitter van de kerkfabriek.

Engelengeduld
“Het renovatiedossier werd 10 jaar geleden al opgestart”, legt Pierre Vanderhaegen uit. Hij volgde de voorbereidingen en de werken al die tijd op.
“We zijn héél tevreden met het resultaat van deze eerste échte renovatie van onze kerk. De oude verflagen werden met engelengeduld weggekrabd uit de motieven. Ook de oorspronkelijke onderkant van de kruisweg is opnieuw zichtbaar, mét de teksten die lang verborgen waren onder een verflaag.”

Pastoor Marcel Jans moet nog tot 6 juni uitwijken naar andere kerken voor de missen. “Aanvankelijk vreesde ik dat een en ander in het honderd zou lopen”, zegt hij.

“Met begrafenissen op hetzelfde moment en zo, maar gelukkig gebeurde dat niet. De mensen vragen me vaak: wanneer kunnen we opnieuw naar de kerk van het centrum? Wel, dat kan vanaf 6 juni want dan gaat de kerk opnieuw open en dan komt bisschop Hoogmartens het nieuwe altaar inwijden. Op die dag zijn er trouwens geen misvieringen in de andere Zonhovense kerken.”

Prijskaartje
“Het vakmanschap van de firma heeft ons allemaal met verstomming geslagen”, zegt Louis nog. De restauratie kostte ongeveer 1,2 miljoen euro.
“De gemeente heeft wel een belangrijk deel van de renovatiekosten voor zijn rekening genomen”, besluit Pierre.

Willy VANDAEL

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio