Senioren huren gezelschap met cheques van PWA

Senioren huren gezelschap met cheques van PWA

Senioren huren gezelschap met cheques van PWA

Dilsen-Stokkem - Wie behoefte aan gezelschap heeft, kan in Dilsen-Stokkem voortaan een beroep doen op een professionele gezelschapsdienst. PWA’ers gaan er op bezoek bij ouderen, zieken en mensen met een handicap.

Een babbeltje slaan, spelletjes spelen, of mee op uitstap gaan: het zijn enkele van de diensten die het PWA van Dilsen-Stokkem met de nieuwe betaalde gezelschapsdienst aanbiedt. Veel is mogelijk, zegt Sandra Heymans. “Maar klusjes of geneeskundige diensten komen niet in aanmerking.”

“We denken dat er nood aan is”, zegt Sandra Heymans. “Onze samenleving wordt steeds ouder, en oude mensen stellen een verhuizing naar het bejaardentehuis zo lang mogelijk uit. Vaak wordt dan een beroep gedaan op de familie. Maar dat lukt niet altijd, en dan zijn wij er dus.” Voor alle duidelijkheid: niet alleen bejaarden, maar ook zieke mensen en gehandicapten kunnen bij de Dilsense gezelschapsdienst aankloppen.

Intussen staan al een tiental PWA’ers klaar om uit te rukken. “Die hebben allemaal een speciale opleiding gekregen. Een dosis theorie, omdat we het belangrijk vinden dat onze mensen goed weten hoe ze met de ‘klanten’ moeten omgaan. Ze hebben ook allemaal stage gelopen in rusthuis ’t Kempke in Stokkem. Of de dienst een succes gaat worden? Moeilijk in te schatten. In maart starten we in ieder geval al met een volgende cursus voor een nieuwe lading gezelschapsmensen.”

Ook mannen
Zo’n gezelschapsdienst, da’s toch vooral een typisch vrouwelijke bezigheid? “Nee hoor, we hebben ook mannen die bij mensen langsgaan. Al kan ik me inbeelden dat sommige mensen een vrouw verkiezen, terwijl anderen toch weer liever een man op bezoek krijgen. Daar houden we rekening mee. De dienstverlening start ook altijd met een kennismakingsgesprek. Klikt het dan niet tussen de aanvrager en de PWA’er, dan zoeken we iemand anders. We sturen ook altijd dezelfde persoon. Oudere mensen hechten zich al snel aan iemand. Dan is het niet aangenaam als er telkens iemand anders verschijnt.”

Jan-Roel DRIESSEN/Mark DREESEN

Hoeveel kost het?
In eerste instantie betaalt u een jaarlijks inschrijvingsgeld van 7,45 euro. Daarna geeft u per gewerkt uur een PWA-cheque ter waarde van 6,45 euro aan de PWA-werknemer. Mensen in het Omnio-statuut betalen 2,48 euro inschrijvingsgeld en 5,95 euro per uur.
JRD/MMD
PWA-kantoor, 089/79.09.55,
Europalaan 25 in Dilsen-Stokkem.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio