Kerk van Erpekom weer zichtbaar

Peer - Deze zomer start in het Peerse kerkdorp Erpekom de bouw van een modern monument dat verwijst naar het voormalige kerkje dat in 1959 werd afgebroken en weer opgebouwd in Bokrijk.
De constructie heeft een kruisvorm met twee wanden van telkens 10 m². De kerkklok die Center Parcs Erperheide enkele jaren geleden schonk, wordt erin opgenomen.
De van circa 1600 daterende kerk van Erpekom zal dankzij het monument opnieuw te zien zijn op zijn oorspronkelijke plaats langs de Ellikommerdijk.

Tenminste: op glas, dankzij een zeefdruktechniek. In 1959 werd het gebouw op die plek steen voor steen afgebroken, om daarna identiek te herrijzen in Bokrijk.

Kerkklok
Opmerkelijk genoeg zal het monument ook een echte kerkklok bevatten. “Enkele jaren geleden schonk vakantiepark Erperheide ons die klok. Hun kerk op het park werd ontmanteld, en nu staat de torenklok met oorspronkelijke stoel in de huidige kerk van Erpekom”, zegt schepen Harry Broekx. “We vonden het mooi om die te integreren in het monument. Zowel het kerkje als de klok krijgen een toelichting op het kunstwerk.”

Verleden en heden kruisen elkaar dus, wat ook in uiting komt bij de gebruikte materialen. “Het concept en ontwerp zijn vorig jaar gemaakt door de toenmalige derdejaarsstudenten van de richting interieurarchitectuur aan de Provinciale Hogeschool”, verduidelijkt Lieselotte Jansen van de stedelijk dienst Openbare werken. “De uitdaging bij de twee oppervlaktes van zowat 2 meter hoog en 5 meter lang, was zorgen dat de druk door de wind niet te hoog was. Anders zou de glazen wand kunnen barsten. De andere wand van staal heeft een oppervlak dat lichtjes roest, en zo een beschermlaag vormt.”
In de begroting is 30.000 euro uitgetrokken voor de realisatie, die deze zomer begint.
Geert VAN BAELEN

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio