Hasselt krijgt tweede groothandel voor horeca

Maandag opent de tweede horecaspeciaalzaak in Hasselt de deuren: na Metro aan de Gouverneur Verwilghensingel schiet HGC-Hanos enkele honderden meters verderop aan de Herkenrodesingel uit de startblokken.

ksleurs

Allebei alleen bedoeld voor horeca-uitbaters. Met elk hun eigen stijl: Hanos heeft duidelijk gekozen voor een exclusievere look, Metro gaat voor rechttoe-recht-aan door het assortiment. Qua aanbod zijn ze aan elkaar gewaagd: van ganzenlever tot worst, van pijlstaartinktvis tot tonijn in blik, van de espuma’s in een sterrenrestaurant tot de hamburgerbroodjes voor een snackbar. Of er in Hasselt plaats is voor twee groothandels zal de toekomst moeten uitwijzen, de passie voor horeca en het goede leven staat in elk geval bij beiden voorop.

Wat is HGC-Hanos?

“HGC staat voor Horeca Groothandelcentrum en is 31 jaar geleden gestart in Antwerpen. In België heeft het nooit echt kunnen groeien door de fiscale wetgeving. Hanos is dan weer een Nederlandse keten die daar 13 winkels heeft. Voor uitbreiding naar de Belgische markt is er samengegaan met HGC. HGC-Hanos is ‘hetzelfde maar anders’: want de Belgische markt is duidelijk verschillend van de Nederlandse”, benadrukt Geurt van Rennes, zaakvoerder van HGC-Hanos in Hasselt.

“Zo willen Nederlanders grotere spruiten dan de Belgen. Ook de koffie moet anders gebrand worden. Pindakaas verkoopt in België niet, in Nederland uiteraard wel. In de Belgische keuken worden veel meer Franse producten (en bij uitbreiding Afrikaanse) gebruikt, in Nederland zie je de Indonesische invloed.”

Hoe raak je binnen?

“Klanten krijgen een pasje dat ze aan de ingang laten scannen. Dit is een persoonlijk pasje, we zijn strikt in de controles. Hoe je dat krijgt? Voor de opening van maandag hebben we een uitnodiging met dagpasje gestuurd aan de eigenaars van zo’n 1.200 horecazaken. Dat kunnen ze hier die dag dan laten verlengen. Wie nog geen pasje had, kan dat aanvragen maar je moet een btw-nummer hebben en in de kruispuntbank geregistreerd staan als actief in de horeca."

"Trouwens, een huisvrouw zou niet terugkomen want ze vindt hier de helft van de dingen die ze zoekt. Het is een heel ander assortiment dan in warenhuizen. Die politiek is de enige manier om particulieren buiten te houden, want in België vinden ze vaak toch een weg om binnen te raken.”

Gevriesdroogde passievrucht: Geurt van Rennes toont het moleculaire assortiment: 16,75 euro per 200 gram. Opvallende producten: Gran cru di grotta Brisighella: schapenkaas gerijpt in grotten: 20 à 25 euro per kilo. Feves Manjari Valrhona grand cru: chocolade uit Madagascar: 41,95 euro voor 3 kilo.

Wie mag hier winkelen?

“Alleen de professionele klanten: op de eerste plaats de horeca-uitbaters en bij uitbreiding de professionele ‘maaltijdverstrekkers’, zoals kantoren met kantines. Zo hebben we bijvoorbeeld al een aanvraag voor een klantenpasje van de gevangeniskantine gekregen. Maar geen particulieren”, zegt Geurt van Rennes.

Wat vinden klanten er?

“Alles wat je nodig hebt in de horeca: van verse producten, diepvriesmaaltijden, grondstoffen, alles voor de patisserie tot tafels, messen, borden, enz. En dat over 6.500 vierkante meter verkoopruimte. Een gebouw en een tegelzetter, dat is alles wat een restauranthouder moet hebben: voor al het andere kunnen wij zorgen, in onze groep zit ook een interieurbouwer.”

Openingsuren?

“Op maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag van 8 tot 17 uur, op donderdag - de drukste dag omwille van het weekend dat eraan komt - zijn de deuren geopend van 8 tot 20 uur, op zaterdag kan je binnen van 8 tot 16 uur.”

Aangeboden door onze partners

Immo

Jobs in de regio