thumbnail: null
thumbnail: null

Maakt De Wever favorietenrol in Slimste Mens waar?

Vlaanderen kruipt vanavond massaal voor de buis om de ontknoping mee te maken van De Slimste Mens ter Wereld. Betreden voor de laatste keer het strijdperk: Freek Braeckman, Lieven Verstraete en Bart De Wever.

kscherpenberg

Een logische finale met de drie kandidaten die in de loop van het programma al het sterkst bleken. Ook al ziet u in onze internetpoll de politicus winnen van de journalisten.Aan de vooravond van de finale beantwoorden de drie tenoren evenveel vragen: 1. Hoe schat je je opponenten in? 2. De Slimste Mens... is ook lachen geblazen. Wat vond je tot nog toe het grappigste moment? 3. Wat verandert er als je vanavond wint?

Bart De Wever

1. “We zijn allemaal erg aan elkaar gewaagd. Politiek en geschiedenis zijn bij ons alledrie sterke punten; dat laatste misschien nog iets meer bij mij. Maar die journalisten kunnen me wel weer de loef afsteken met hun kennis over sport. Ze uit hun lood slaan met een grapje? Dat lukt bij die twee niet.”

2. “Eén keer is Rik Torfs wel zéér seksistisch uit de hoek gekomen, toen hij het had over vrouwen die er beter uitzien met een burka. Uitgerekend ik kaatste toen terug dat hij sowieso een burka zou moeten dragen, mocht ik met hem getrouwd zijn. Daarmee heb ik hem toen echt knock-out geslagen. Dat was wel mooi.”

3. “Dat is voor mij heel paradoxaal. Ik heb van in het begin gezegd dat ik niet hoefde te winnen. Ik woon in de Wetstraat, niet in Showbizzland. Ik wil geen vedette worden. Maar nu zit ik hier wel, en ik ben nu eenmaal iemand die altijd wil winnen…”

Freek Braeckman

1. “Ze zijn ouder en hebben samen vijftien jaar meer televisie gekeken dan, dus weten ze ook iets meer. Ik heb Bart De Wever andere kandidaten al uit hun evenwicht zien brengen met een grap, maar bij mij gaat hem dat niet lukken. Lieven Verstraete heb ik daarentegen zelf wel wat van z’n melk proberen te brengen (lacht).”

2. “Tijdens de halve finale (woensdagavond red.) moesten we uitbeelden hoe je een hoofse handkus geeft. Het was hilarisch om te zien hoe Bart De Wever ferm tegen zijn goesting die opdracht om punten te rapen toch maar probeerde te ontlopen.”

3. “Niks alsjeblief! Het is voor mij nu echt wel genoeg geweest met al die aandacht. Of ik nu eerste, tweede of derde wordt. Na De Slimste Mens... ga ik weer gewoon Het Journaal presenteren, basta.”

Lieven Verstraete

1. “Hun dodelijke kalmte natuurlijk. Bart De Wever begint meteen op je in te werken als hij je voor de opnames ziet. Freek is als collega gelukkig een stuk rechtvaardiger. Alhoewel, ik heb deze week een mail gekregen waarin hij me fijntjes op het verband tussen leeftijd en geheugen wees (lacht).”

2. “Dat ik als journalist Bart De Wever er kon uitspelen, dat vond ik eigenlijk nog het geestigste van allemaal. Als dat opnieuw lukt, zullen we toch scherp moeten staan als hij naar TerZake komt.”

3. “Ik zal even bescheiden blijven als voorheen. Natuurlijk wil ik winnen, maar je moet natuurlijk inzien dat die hele titel ironisch bedoeld is. Al vergeet je dat natuurlijk als je daar aan het spelen bent.”