Diepenbeek wil toeristen

Hoeveel toeristen Diepenbeek jaarlijks op bezoek krijgt, is nooit geteld. De gemeente heeft dan ook het imago van slaapgemeente tussen Hasselt en Genk.

Marc Vanlangenaeker, door de wol geverfd in de toeristische branche, heeft zelf aan de gemeente voorgesteld dat imago op te krikken. Het schepencollege, met toerismeschepen Pierre Leuraers voorop, is enthousiast. Vanlangenaeker krijgt één jaar de tijd om Diepenbeek in de kijker te zetten.

“Ik wil Diepenbeek op de toeristische kaart zetten”, zegt Marc Vanlangenaeker. “De voorbije 50 jaar is er daar nauwelijks aandacht voor geweest, en dus ben ik zelf naar de gemeente gestapt met mijn plan. De natuur moet onze grootste troef worden, maar ik wil zeker ook wat doen rond het Albertkanaal, paardentoerisme, en ga maar door. Ook Diepenbekenaren zelf moeten meer leren genieten van hun gemeente.” Hij heeft een pak ideeën, sommige zijn al concreet.

Even op een rijtje wat u de komende tijd in Diepenbeek mag verwachten:

* Beeldenroute

: “Onze gemeente heeft 8 prachtige beelden buiten staan. Daar maken we een wandel- en fietsroute langs. Midden juni zal dat klaar zijn en is er meteen ook een mooie brochure met informatie. Er komt een route van 9,5 kilometer en ééntje van 23 kilometer.”

* Kapellekesbaan

: “Yvonne Dewarier en de heemkundige Kring besteden veel energie aan het bewaren van de oude, traditionele kapellen in Diepenbeek. De bestaande brochure gaan we opfrissen en opnieuw lanceren.”

Wandelknooppunten: “Tegen de herfst wil ik een compleet nieuw wandelplan voor Diepenbeek, waarbij we gebruik maken van hetzelfde ‘knooppuntensysteem’ als het fietsroutenetwerk doet, zodat je onbeperkt en altijd in onze natuur kan wandelen.”

* Barbecue

: “We zijn bezig om twee openbare barbecueplaatsen in Diepenbeek te maken, waar mensen met een grotere groep heen kunnen en gezellig kunnen barbecueën in de natuur. In Spanje zie je dat veel.”

* Paardentoerisme

: “Onze belangrijkste troef is de natuur, en daar wil ik gebruik van maken om paardenliefhebbers naar Diepenbeek te loodsen. Misschien kunnen we aan het Demerstrand een vast punt met nutsvoorzieningen voor mensen met mobilhomes plaatsen.”

* Albertkanaalmuseum

: “We overleggen met de Dienst van de Scheepvaart om in de buurt van de sluis een museum te maken over hoe het Albertkanaal is gebouwd. Misschien kan dat wel in een oud vrachtschip aan de kade. Samen met een bezoek aan de sluiswachterstoren, waar de werking van een sluis wordt uitgelegd, kan dat een prachtige leerplek voor scholen worden.”

* Verblijfsmogelijkheden

: “Ik wil een uitgave waarin alle verblijfsmogelijkheden in de gemeente zijn opgenomen. Weet je dat Diepenbeek 3 hotels heeft, meer dan 5 bed & breakfasts en nog hoeves waar toeristen terecht kunnen? Dat moet beter bekend worden.”

* Natuur

: “Onze grootste troeven zijn De Maten, De Dautenweyers, de boomgaarden van De Boomgaardenstichting en noem maar op. Puur natuur waarvan iedereen ten volle kan genieten. Dat gaan we ook zo brengen. Diepenbeek als gemeente waar je kan genieten, rusten, wandelen, ... Hier moet volk op af komen, want dit is precies wat heel veel mensen zoeken.”

Dirk JACOBS


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio