Sven Nys: "Boom is niet op zijn sterkst"

Niet uit zijn lood te slaan, Sven Nys. Hij straalt als het beeld van het Heilig Hart en vertrouwt op de kracht in zijn benen en zijn mentale weerbaarheid. ”In Treviso pakte ik vorig jaar brons met veel minder goede papieren. Wat moet dat nu worden? Ik ga voor de titel, punt.”

ssimons

Lars Boom is zondag favoriet nummer een. Maakt hij een kans?

Nys: Boom kan als geen ander naar een doel toeleven en -werken. Maar ik weet niet of hij klaar is voor de clash. Lars laat al weken fysieke zwaktes zien. Hij kende niet de ideale voorbereiding. Na zijn val in Loenhout zorgde hij nog niet voor de demonstraties van kracht die hij vorig jaar in de aanloop naar het WK liet bewonderen. Ik weet zeker dat hij net als toen graag een Wereldbeker had gewonnen. Dat lukte hem in Roubaix en Milaan niet. Akkoord, in Frankrijk stond hij te voet met een houtsnipper in zijn schoen. Dergelijke pech overkwam hem al eerder, maar dan sloeg hij zichzelf een paar keer in het aangezicht en perste hij er alles uit om zijn plaats voorin weer in te nemen. Dat zag ik hem de voorbije weken niet doen. Zoals ik het zie, verschijnt Boom niet op zijn sterkst aan de start.

Is hij kansloos om zichzelf als wereldkampioen op te volgen?

Dat niet. Hij vindt in Hoogerheide een parcours op zijn maat. Zelfs zonder topvorm kan je hier met goede benen zowel eerste als tiende worden. Net zoals vorig jaar in Treviso. Ik pakte daar brons met veel minder goede papieren dan die waarover ik nu beschik. Ik ben klaar voor de titel en ga er ook voor. Ook al mis ik de technische stroken waarop ik kan uithalen.

Kan Boom de zware druk aan die op zijn schouders rust?

Die druk legde hij zichzelf op met zijn boude uitspraken. Hij riep zichzelf tot topfavoriet uit en is dus de enige die kan verliezen. Ik weet intussen hoe dat aanvoelt, want ik stond zo vaak in zijn schoenen. Maar afschrijven doe ik hem zeker niet.

Hoe moet de wedstrijd verlopen om jou te plezieren?

Ik hoop op een zo snel mogelijke selectie. Voor de rest stem ik mijn wedstrijd op niemand af. Dat wijst op topvorm. Wie zich op de concurrentie richt, twijfelt aan zichzelf.

Luc LAMON

Lees meer in de weekendkrant.

Meer over Sven Nys