"Geen gezamenlijke kandidaturen voor WK"

De voorzitter van de FIFA, Joseph Blatter, deed België en Nederland vrijdag even schrikken. "De FIFA verwerpt de gezamenlijke kandidaturen voor het WK 2018 en 2022", zei hij op een congres van de Zuid-Amerikaanse voetbalbond in Paraguay.

ikerremans

"Vanaf het moment dat er drie of vier valabele individuele kandidaten zijn, zullen dubbele kandidaturen niet aanvaard worden", ging Blatter (foto) verder.

België en Nederland willen samen het WK organiseren in 2018. De uitspraak van Blatter was ook geen goed nieuws voor Spanje en Portugal, die dezelfde ambitie hebben.

Niet ongerust

Toch zijn de leiders van de Belgisch-Nederlandse organisatie, Alain Courtois en Harry Been, niet ongerust. "Let nou maar op: maandag staan wij samen met België in het rijtje van landen dat in de race is om een van de twee WK's te organiseren”, zei de Nederlandse Harry Been.

"We weten dat Blatter een voorstander is van een individuele organisatie, maar meer dan dat heeft hij vandaag niet herhaald. Hij heeft niet categoriek neen gezegd tegen een gezamenlijke kandidatuur. Wij doen gewoon voort zoals we bezig zijn", gaat Courtois verder.

Eén organisatie

"Ik denk dat Blatter doelde op Zuid-Korea en en Japan, waar er twee aparte organisaties waren. Maar dat is in ons geval niet zo. België en Nederland zijn verenigd in één organisatie."

Maandag moeten alle kandidaturen binnen zijn. Dan maakt de FIFA bekend wie kans maakt om het WK te organiseren.