Circus Ronaldo: Bijna perfecte chaos (foto's)

Een elektrische stoel, een omver geknalde kalkoen, een messenwerpende furie, een steekvlam uit de kont...

ksleurs

'Circenses', de nieuwe voorstelling van Circus Ronaldo die donderdagavond in wereldpremière ging voor een tot de nok gevulde tent in de Overpeltse wijk Holheide, is een haast perfect georkestreerde chaos van slapstick, circusacts, humor en variété met opnieuw een hart van pure poëzie. Haast perfect, want 'Circenses' kan nog iets meer geolied voor de dag komen.

'Circenses' speelt zich af op twee fronten. Het publiek - dat tijdens de pauze van plaats verwisselt - ziet zowel de opgeklopte pracht en praal van een stel charlatans aan de voorkant als de chaos en de ruzies aan de achterkant. Een opstelling die a) het publiek constant doet afvragen wat er zich aan de andere zijde afspeelt, en b) de grootse concentratie vereist van de 11-voudige cast. Aan de voorkant steelt vooral Danny de show, aan de achterkant zwaait zijn broer en circusdirettore David de tirannieke plak, steevast een inzinking nabij. Het leuke is dat 'Circenses' niet geheel symmetrisch verloopt, maar tot het einde nog verrassingen in petto heeft met in de finale een mooi moment voor de benjamin van het gezelschap, de 10-jarige Pepijn. Even daarvoor hebben zijn 75-jarige opa en 66-jarige oma hun acts van weleer opgevoerd.

Liefhebbers van Ronaldo die de vorige twee voorstellingen zagen, zullen zeker enkele knipogen herkennen naar het eerdere werk. In hun ode aan het oude variétécircus onthouden we ook twee (!) ontroerende eindes, maar ook dat het donderdag nog niet helemaal 100 procent volgens verwachtingen verliep. Hier en daar een foutje en wat technische onwil (al paste dat an sich dan weer goed bij de sfeer van deze krakkemikkige bende), maar vooral het gedeelte in de backstage kon nog iets meer peper in de kont gebruiken. Mankementjes die er met veelvuldig spelen wel uit zullen gaan. In Overpelt was er alvast opnieuw grote interesse van buitenlandse organisatoren. Voor de voorstelling van zondag zijn er geen tickets meer beschikbaar. Later komt 'Circenses' nog naar Circo Paradiso in Heusden-Zolder en in september naar Maaseik.

CRu

Circus Ronaldo ***1/2

Info:

.