"Dendermonde en Gaza hebben niets met elkaar te maken"

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) heeft de zaak rond minister Bert Anciaux (sp.a) definitief afgesloten. De Vlaamse regering is het er unaniem over eens dat het drama in Dendermonde niets te maken heeft met het conflict in Gaza.

ikerremans

Peeters hoopt dat de storm rond minister Anciaux gaat liggen, nu de Vlaamse regering een eensgezinde stelling heeft ingenomen.

Agressor

Anciaux had vorige week op zijn website geschreven dat de onschuldige slachtoffers van Kim De Gelder in kinderdagverblijf Fabeltjesland hem deden denken aan de kinderen uit de Gazastrook die "ook het slachtoffer waren van een agressor".

Niet alleen de Joodse gemeenschap en de Israëlische ambassade in ons land kantten zich tegen Anciaux, maar ook de coalitiepartners in het Vlaamse parlement reageerden zeer scherp.

Verontwaardiging

Vandaag werd de hele zaak besproken op de Vlaamse ministerraad. Daar beslisten alle Vlaamse ministers, waaronder dus ook Bert Anciaux zelf, dat Dendermonde en Gaza niets met elkaar te maken hebben.

Van ontslag is evenwel geen sprake. Anciaux zelf benadrukte nog eens dat hij de feiten niet met elkaar vergeleken heeft, maar dat hij enkel wou aantonen dat hij verontwaardigd was allebei de gebeurtenissen. "Ieder kind, waar ook ter wereld" is voor Anciaux "evenveel waard".

"We hadden een goed gesprek", zei Peeters achteraf. De minister-president zal ook de protestbrief van de Israëlische ambassade beantwoorden. Hij zal daarin benadrukken dat de Vlaamse regering het geweld in Gaza betreurt, maar dat er geen verband is met de steekpartij in Dendermonde.

Meer over Dendermonde