1 op 2 Belgische ondernemingen zal dit jaar herstructureren

De afgelopen drie jaar onderging 41% van de bedrijven op de Belgische markt een of andere vorm van herstructurering. Voor 2009 verwacht de helft van de organisaties ermee geconfronteerd te worden. Vooral grote interne reorganisaties en afslankingen staan op de agenda. Dat meldt het consultancybedrijf SD Worx.

wverhaert

Meer dan 4 op de 10 ondernemingen werden de voorbije drie jaar geconfronteerd met één of andere vorm van herstructurering. Bij 13 procent ging het om een overname. Bij 12 procent ging het om een interne reorganisatie die impact had op meer dan een tiende van het totale personeelsbestand.

Herstructureringen blijken vaker voor te komen bij grote organisaties dan bij kmo’s. Tussen 2006 en 2008 maakte 71 procent van de organisaties met meer dan 500 werknemers een herstructurering mee. Bij kmo’s was dat 21 procent.

Afslankingen in 2009

Voor 2009 is er een duidelijke toename van het aantal herstructureringen te verwachten. De helft van de organisaties verwacht ermee geconfronteerd te worden.

Belangrijkste aanleiding voor een herstructurering is de nood om de financiële resultaten te verbeteren. Dan volgen de wens om te groeien en efficiëntieverhoging van de organisatie.