Enquête over politie gebeurt maar in een paar gemeenten

In Limburg zullen dit jaar alleen burgers van Sint-Truiden, Genk, Hasselt en Houthalen-Helchteren bevraagd worden over hoe zij de werking van de lokale politie ervaren en hoe (on)veilig ze zich voelen.

Aanleiding zijn besparingen van het ministerie van Binnenlandse zaken. De Truiense burgemeester Ludwig Vandenhove is niet over die aanpak te spreken.

Sinds 1997 werd in de politiezones om de twee jaar de zogeheten veiligheidsmonitor georganiseerd. Via een bevraging werden 350 inwoners van een zone in opdracht van de federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken ondervraagd over onder meer de werking van politie, criminaliteit, storende omgevingsfactoren en buurtproblemen. Op basis van de uitspraken stippelde de politie haar beleidsplan uit. In Sint-Truiden zal dit in 2009 nog gebeuren en gratis, maar in Gingelom en Nieuwerkerken moet 29,30 euro per ondervraagde burger betaald worden.

“Ongehoord,” vindt de Truiense burgemeester Vandenhove. “Er gebeurt al zo weinig wetenschappelijk onderzoek naar veiligheid in het algemeen en het politiegebeuren in het bijzonder. De bevraging in de politiezones vormt bovendien de basis voor het uittekenen van het beleid.”

Vandenhove heeft aan binnenlandminister Guido De Padt gevraagd om op zijn beslissing terug te komen. “Omdat de budgettaire redenen op zich geen argument zijn om deze veiligheidsmonitor als basis voor een goed veiligheidsbeleid op de helling te zetten.” Indien dat niet zou gebeuren, vraagt hij als burgemeester om de 350 te ondervragen personen niet alleen in Sint-Truiden, maar ook in Nieuwerkerken en Gingelom te zoeken.

NV


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio