Belgen massaal naar Nederland voor goedkope medicijnen

Zo'n 250 Belgen zijn vrijdag naar het Nederlandse Ulvenhout, tussen Meerle en Breda, getrokken om medicijnen te hamsteren. Die zijn er goedkoper dan bij ons. Enkele sympathiserende artsen schreven maar al te graag een voorschrift.

kscherpenberg

De actie komt er op initiatief van een groep Vlaamse patiënten- en werknemersorganisaties. Zij willen dat medicijnen in ons land even goedkoop worden zoals in Nederland.

Prijsverschillen

Het meest voorgeschreven antidepressivum in België, Cipramil, is zo bijvoorbeeld vijftien keer goedkoper in Nederland. Voor het cholesterolbestrijdende Zocor moet men in ons land zeven keer meer betalen, voor de maagzuurremmer Losec zelfs tot zeventien keer meer.

De apotheek die het vele volk over de vloer kreeg, was pas één dag open. Opmerkelijk aan de zaak is, is dat ze de prijsverschillen met ons land laten zien. In normale omstandigheden kunnen Belgen geen medicijnen krijgen in Nederland.

Paracetamol

De 250 Belgen gingen na hun bezoek aan de apotheek ook even langs bij de lokale supermarkt om een doosje paracetamol te kopen. Ook dat is bij onze Noorderburen vijf keer minder duur.