Hugo Chávez: "Echt socialisme is feministisch"

Het socialisme heeft nog een toekomst, en daarin zullen vrouwen een hoofdrol spelen. Dat voorspelt de Venezolaanse president Hugo Chávez. Samen met drie andere linkse presidenten uit Zuid-Amerika – allemaal mannen - mocht hij op het Wereld Sociaal Forum in Belém zijn visie uit de doeken doen.

wverhaert

“Er is een nieuwe wereld aan het ontstaan; de utopie leeft in Zuid-Amerika”, speechte Chávez donderdag op een debat in de marge van het Wereld Sociaal Forum, de jaarlijkse bijeenkomst van andersglobalisten.

Gelijkheid

Ook volgens zijn Ecuadoraanse ambtsgenoot Rafael Correa is het streven naar gelijkheid tussen mannen en vrouwen een van de kenmerken van het “socialisme van de 21ste eeuw”. Daarbij komt ook “etnische gelijkheid” – die in Latijns-Amerika vooral een einde moet maken aan de discriminatie van indianen en zwarten.

Volgens de Ecuadoraanse president wordt het nieuwe socialisme ook al in de praktijk gebracht in Zuid-Amerika. Onder zijn leiding is Ecuador bijvoorbeeld van plan belangrijke olievoorraden in het Amazonegebied onaangeroerd te laten. In ruil daarvoor rekent Ecuador dan wel op een compensatie van de internationale gemeenschap.

Bron: PD (IPS)